ACTUEEL

Betere maaltijd leidt tot lagere kosten ouderenzorg

Bewoners van verpleeghuizen eten meer en voelen zich prettiger als ze een aangepaste maaltijd aangeboden krijgen. Hierdoor komen zij aan in gewicht, blijkt uit een pilotonderzoek op twee verpleeghuislocaties van zorginstelling BrabantZorg in Veghel en Oss.

Ondervoeding

Ondervoeding is een groot probleem in de ouderenzorg dat tot hogere zorgkosten leidt, omdat ondervoede ouderen dure dieetproducten nodig hebben. De verwachting is dat de besparingen op dieetproducten groter zal zijn dan de meerkosten van de aangepaste maaltijd. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de resultaten van de pilot dinsdag in Veghel bekendgemaakt.

Onderzoek

In de locaties Watersteeg in Veghel en Vita Nova in Oss van zorginstelling BrabantZorg hebben 68 deelnemers tussen 17 mei en 8 augustus meegedaan aan het onderzoek. Doel van het onderzoek was om met de resultaten managers van zorginstellingen te voorzien van argumenten die investeren in goede maaltijden ondersteunen. Daarom is gekozen voor een samenwerking tussen wetenschap en praktijk, zodat de resultaten in praktijk toepasbaar zijn.

Ruimer assortiment

In Veghel kregen de bewoners maaltijden met een ruimer assortiment aangeboden. Met smaakvolle biologische producten, een optimale maaltijdpresentatie en een goede ondersteuning aan tafel door het personeel. Voor de controlegroep in Oss veranderde er niets.

Langer tafelen

In Veghel werd 32 procent meer groenten, 29 procent meer zetmeel en 76 procent meer appelmoes gegeten. De bewoners van de onderzoeksgroep bleven in de testfase langer aan tafel zitten en dit werd als prettig ervaren. Dit terwijl de tafelduur feitelijk langer was dan voorheen en zij de tafeltijd destijds als te lang ervoeren. De bewoners stonden positief tegenover de aangeboden hoeveelheden eten en aten er meer van. Voorheen was men niet tevreden over de aangeboden hoeveelheid, waarbij niet aangegeven werd of men te weinig kreeg. In Oss is geen verschil in beleving geconstateerd.

Trend

De onderzoekers zeggen een duidelijke trend te zien, waarbij de bewoners in Veghel een halve kilo aankwamen, en die in Oss gemiddeld een halve kilo gewicht verloren. Op jaarbasis kan dat een verschil van 6 a 7 kilo zijn. Hierdoor is er niet alleen geen sprake meer van gewichtsverlies, maar komen mensen zelfs in gewicht aan waardoor ze in de toekomst waarschijnlijk minder dure dieetproducten nodig hebben.

Pilotonderzoek

Het pilotonderzoek is gefinancierd door het ministerie van LNV en opgezet samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS). Het wetenschappelijk gedeelte van het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen URFood & Biobased Research. De projectleiding en inhoudelijke begeleiding op de zorginstelling was in handen van bedrijf Phliss.

Vervolgonderzoek

Minister Verburg  heeft dinsdagmiddag een vervolgonderzoek toegezegd, dat ze samen met het ministerie van VWS wil laten uitvoeren. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door Wageningen UR, RIVM en TNO, samen met bedrijf Phliss. Het onderzoek gaat zich richten op de vraag of het aanbieden van een duurzaam totaal maaltijdconcept de kwaliteit van leven verhoogt en de zorgvraag en medicijngebruik vermindert.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

ondervoeding

13 oktober 2010

We zullen de komende jaren een afname van de beschikbare zorgtijd zien. Dat is volgens mij onvoorkomelijk, tekort van 140000 zorgverleners. Des te meer reden om deugdelijk onderzoek te doen naar middelen om de ‘intake’ te verhogen en ondervoeding vast te stellen. Ze zouden het alleen met het oog op het bedrijfsleven moeten onderzoeken, zodat < a href=”http://bouwsteentjes.nl”>ondervoeding</a>

extern aangepakt kan worden met innovaties (zoals http://www.bouwsteentjes.nl) en intern dmv zorg instellingen en specialisme.

Top