ACTUEEL

Klink houdt sluiting IC Vlissingen niet tegen

Demissionair minister Klink zal geen stokje steken voor een eventuele sluiting van de IC van ziekenhuis Walcheren in Vlissingen. Dat schrijft Klink aan de Tweede Kamer. Met de brief loopt Klink vooruit op het spoeddebat van 6 oktober over de Zeeuwse ziekenhuizen.

Beroering

De Tweede Kamer heeft het spoeddebat aangevraagd na berichten in de Provinciaal Zeeuwse Courant (PZC) over de voorgenomen sluiting. In de Vlissingse gemeenteraad ontstond vorige week beroering, mede omdat zorgwethouder Marin de Zwarte naar eigen zeggen niet door het ziekenhuisbestuur was geïnformeerd. Daarmee is de raad van bestuur van de Admiraal de Ruyter Ziekenhuizen (ADRZ), waar ziekenhuis Walcheren deel van uitmaakt, naar het oordeel van de gemeenteraad niet langer geloofwaardig.

Wettelijke eisen

Volgens Klink mag de raad van bestuur zelf beslissen hoe intensive care binnen het ADRZ-werkgebied wordt georganiseerd, mits het ziekenhuis voldoet aan de wettelijke eisen voor de bereikbaarheid van acute zorg. Die zijn volgens Klink bij een sluiting van de IC in Vlissingen en concentratie op de locatie Goes niet in het geding. Bovendien behoudt Vlissingen volgens Klink een kleinschalige IC-unit.

Kwaliteit

Tijdens het Kamerdebat van 12 maart 2009 gaf Klink aan een voorkeur te hebben voor een volwaardig ziekenhuis in Vlissingen. “Als het echter om kwaliteitsoverwegingen niet mogelijk is bepaalde functies in Vlissingen overeind te houden, dan is concentratie in dit geval in Goes ten behoeve van het zekerstellen van de kwaliteit van zorg voor de acute en hoogcomplexe patiënt onvermijdelijk”, schrijft Klink nu aan de Tweede Kamer. “Ik ben van mening dat als het ADRZ vindt dat er geen verantwoorde IC+level  1 zorg geboden kan worden in Vlissingen, deze zorg op die locatie dan ook niet geleverd moet worden. Ik heb al eerder aangegeven de kwaliteit van zorg belangrijker te vinden dan de bereikbaarheid ervan. En ook in het geval van de Intensive Care in Vlissingen maak ik hier geen uitzondering op. Op dit moment is de bereikbaarheid van de acute zorg in de regio binnen de wettelijke normtijd van 45 minuten gegarandeerd.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top