Finance

Orbis hikt tegen reorganisatie aan

Het Orbis Medisch- en Zorgconcern heeft geen geld om een nieuwe, voor haar overleven noodzakelijke reorganisatie door te kunnen voeren. Dit meldt dagblad De Limbuger.De komende dagen praat de nieuwe raad van bestuur met aandeelhouders en externe financiers. Daaronder zijn, naar verluidt, de gemeente Sittard-Geleen, de provincie, zorgverzekeraars en het ministerie. Fortis en ABN Amro, de banken die Orbis vorig jaar september een overbruggingskrediet van 180 miljoen euro verleenden, hebben al laten weten geen cent extra beschikbaar te willen stellen. De vakbonden en centrale ondernemingsraad zijn inmiddels vertrouwelijk geïnformeerd over de situatie van het concern. Binnen Orbis heerst al weken onrust over de nieuwe bezuiniging. Over het aantal gedwongen ontslagen doen cijfers de ronde van 900 tot 1100. Voor de uitvoering van een vorig jaar oktober geactualiseerd sociaal plan, volgens welk Orbis zijn medewerkers wil laten afvloeien, zou ten minste 7 miljoen euro nodig zijn.

Financiële problemen

Bij Orbis werken nu nog zesduizend mensen. Vorig jaar kwam het concern in grote financiële problemen, vooral als gevolg van de duurder uitgevallen bouw van het 'ziekenhuis van de 21ste eeuw', het 370 miljoen euro kostende Orbis Medical Park in Geleen. Bij de verstrekking van hun overbruggingskrediet eisten ABN Amro en Fortis dat Orbis, om het 'verloren vertrouwen te herstellen', voor oktober zijn eigen vermogen heeft versterkt. Nieuwe en hardere bezuinigingen zijn daarbij onontbeerlijk, zei de intussen opgestapte bestuursvoorzitter Ludo Jansen in januari. Bronnen noemen de situatie acuut. "Er is sowieso veel te weinig geld, dus ook voor deze reorganisatie".

Ontslagronde

Binnen Orbis groeit volgens De Limburger de oppositie tegen de aangekondigde ontslagronde. Groepen medewerkers verzamelen protesthandtekeningen. Het personeel vreest dat, hoewel de directie dat bestrijdt, de nieuwe bezuinigingen ten koste zullen gaan van de zorgkwaliteit.  Orbis-woordvoerder Paul 't Lam bevestigt in De Limburger dat het bestuur  "praat met stakeholders die ons kunnen helpen".  In hoeverre het daarbij gaat om verzoeken om financiële steun, weigert hij te zeggen. "We zijn bijvoorbeeld in gesprek met Sittard-Geleen over de mogelijkheden Orbis-werknemers via het nieuwe mobiliteitscentrum aan ander werk te helpen. Volgende week komt het concern met zijn uitgewerkte nieuwe businessplan waarin details van de ontslagronde zijn opgenomen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top