ACTUEEL

Specialisten vangen bot bij rechtbank

Demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid mag verder werken aan wetgeving om de beloning van vrijgevestigde medisch specialisten aan de directies van ziekenhuizen over te laten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald in een kort geding dat een groep van 2400 specialisten had aangespannen.

Prematuur

Deze groep, verenigd in stichting Bezorgd, is van mening dat de overheid met bezuinigingen de kwaliteit van de zorg kapotmaakt. Zij eisten dat Klink eerst andere mogelijkheden zou onderzoeken om tot kostenbeheersing te komen. De rechtbank in Den Haag noemde die eis prematuur, omdat het bezwaar van de stichting zich richt op een wetsvoorstel dat op zijn vroegst pas over ruim een jaar zal ingaan.

Miljoenentekorten

De nieuwe wetgeving moet ziekenhuizen meer greep geven op het werk en de beloning van specialisten die niet in loondienst werken, maar veelal in maatschappen hun diensten aanbieden. Nu werken zij nog tegen vaste tarieven die de overheid heeft vastgesteld, maar dat systeem leidt tot miljoenentekorten. Daarom wil Klink, die zich gesteund weet door een Kamermeerderheid, naar een nieuw systeem. De verwachting is dat veel specialisten dan fors minder gaan verdienen.

Acties

Uit het vorige week gepresenteerde conceptregeerakkoord van VVD en CDA kan worden opgemaakt dat het beoogde rechtse kabinet de lijn van Klink ten aanzien van de medisch specialisten wil doorzetten. Morgen voert de beroepsgroep actie tegen de plannen. In veel ziekenhuizen draaien de specialisten die dag zondagsdiensten. Dat houdt in dat alleen spoedeisende gevallen worden behandeld. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

van de Lustgraaf Rene

7 oktober 2010

Het is toch te gek dat aan zieken door artsen zoveel wordt verdiend. Ik heb altijd gedacht dat arts zijn een roeping is/was.

Het salaris dient te voldoen aan de Balkenende norm.

Een bakker die heel veel uren werkt verdient toch ook niet zoveel. Met de bakker vele anderen.

basisloonmatigingdeechteoplossing

12 oktober 2010

En die suri-vrouwtjes van 59 jaar dan,... die wandelen mooi weg met steeds 9 euri per uur. Die enorme groep hoeft, per persoon, veel minder in te leveren om de 18 miljard te halen. Wat presteren ze eigenlijk. Wat is eigenlijk hun offer vergeleken met het mijne?

Top