ACTUEEL

‘Inspectie moet toezien op aantal behandelingen’

Demissionair minister Klink vindt dat volumecriteria deel moeten gaan uitmaken van het handhavingskader van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat liet de minister dinsdag weten op vragen uit de Tweede Kamer.

Onderling overleg

Aanleiding voor de vragen zijn de plannen van zorgverzekeraar CZ om geen borstkankerbehandelingen meer af te nemen bij ziekenhuizen die niet jaarlijks een minimum aantal ingrepen verrichten. Volgens de zorgverzekeraar bouwen dergelijke ziekenhuizen onvoldoende routine op  om kwaliteit te kunnen garanderen. Als maatstaf hanteert CZ richtlijnen uit het programma Zichtbare Zorg. Als het aan Klink ligt gaat de Inspectie in de toekomst dergelijke richtlijnen handhaven. Klink benadrukte wel dat deze kwaliteitsrichtlijnen eerst in onderling overleg door het veld zelf vastgesteld moeten worden.

Discussie

CZ voelt zich gesterkt door de uitspraken van de minister. De plannen van CZ hebben de discussie over het vergelijken van ziekenhuisprestaties op scherp gezet. Als een van de betrokken ziekenhuizen heeft Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam de lopende contracten met CZ opgezegd. In praatprogramma Pauw & Witteman liet bestuursvoorzitter Aysel Erbudak weten de door CZ gehanteerde criteria volstrekt willekeurig te vinden. Daarbij bestreed ze dat er eenduidig verband bestaat tussen het aantal verrichtingen en de kwaliteit van de betreffende behandeling. De NVZ vereniging van ziekenhuizen betichtte CZ vorig week al van “onzorgvuldigheid” bij het uitsluiten van bepaalde ziekenhuizen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top