ACTUEEL

Zeventig ziekenhuizen doen mee aan actiedag

In zeventig van de circa negentig Nederlandse ziekenhuizen worden donderdag 7 oktober tijdens de landelijke actiedag  zondagsdiensten gedraaid door vrijgevestigde medisch specialisten. Dat meldt MedNet.

Protest

De acties zijn geïnitieerd door de Orde van Medisch Specialisten, die daarmee wil protesteren tegen de inkomensplannen van demissionair minister Klink van VWS als ook de verschraling van de zorg. Volgens de Orde doet negentig procent van de medisch specialisten mee aan de actiedag.

Normaal

Tijdens de actie zijn de poliklinieken gesloten, maar functioneren de SEH en verpleegafdelingen wel normaal. De onderzoeks- en behandelafdelingen en operatiekamers functioneren alsof het weekend is, maar ondersteunende afdelingen als laboratoria, apotheken, technische dienst, administratie en telefooncentrales draaien wel gewoon door. Een delegatie van de Orde zal met een bustour het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Ziekenhuis Rivierenland in Tiel en het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag aandoen.

Meldpunt

De medisch specialisten zeggen de patiënt zo veel mogelijk te willen ontzien. Er zal daarom een grotere bezetting zijn dan op een normale zondagsdienst, zodat eventuele incidenten goed kunnen worden opgevangen. Bij twijfel wordt het begrip ‘spoedeisend' steeds in het voordeel van de patiënt uitgelegd. De Nederlandse Patiënten Consumentenfederatie (NPCF) heeft niettemin een speciaal meldpunt geopend waar patiënten met eventuele klachten terecht kunnen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top