ACTUEEL

IGZ: Zorg in kinder- en jeugdpsychiatrie is goed

De zorg in klinieken voor kinder- en jeugdpsychiatrie is meestal van goede kwaliteit. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport dat donderdag is gepresenteerd.

Pedagogisch verantwoord

Medewerkers doen hun best om kinderen zo min mogelijk op te sluiten of op andere manieren in hun vrijheid te beperken. Ze dienen de kinderen en jongeren verantwoord medicijnen toe en behandelen de groep vanuit een eenduidige pedagogische visie.

Vrijheidsbeperkende maatregelen

Vroeger kwam het nogal eens voor dat kinderen en jongeren bij problemen te lang en te vaak werden opgesloten of afgezonderd. Beleid om dat terug te dringen, lijkt te werken, zegt de inspectie. Instellingen kunnen de nieuwe aanpak nog verder verbeteren door de vrijheidsbeperkende maatregelen beter te registreren, adviseren de onderzoekers.

Verbeteren

Hiervoor is het nodig dat klinieken duidelijk definiëren om welke vrijheidsbeperkende maatregelen het gaat en hoe deze zich verhouden tot pedagogische maatregelen. Ook door meer aandacht te besteden aan de medicatieveiligheid kan de zorg nog verbeterd worden. Dat kan bijvoorbeeld door een systeem te ontwikkelen voor het voorschrijven en verstrekken van medicatie.

Advies: interne audits

De inspectie adviseert de instellingen om bij elkaar interne audits te houden op het gebied van de kwaliteit van het zorgproces, de behandeling en de bejegening van jongeren en hun ouders.

'Heel goede' instellingen

Een aantal instellingen kwam heel goed uit het onderzoek. Het gaat om het Sophia Kinderziekenhuis van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en de Reinier van Arkelgroep, locatie Herlaarhof in Vught. De inspectie adviseert andere instellingen van hen te leren.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

30 april 2011

De "inspectie" voor de gezondheidszorg in Nederland,functioneerd zelf voor geen meter!

Vinkel

5 oktober 2011

De igz is zelf een lachertje.huilertje beter gezegd!individuele klachten worden niet in behandeling genomen en een klacht over de igz zelf(die je in moet dienen bij de igz zelf!)daar reageerd de igz dan niet eens op.kortom,igz,een totaal hol vat!!!!3

Anoniem

26 maart 2012

Het punt is:DE IGZ ZELF IS NIET GOED!

Anoniem

21 juli 2012

wahahahahaha....kom met die oogkleppen met uw buidel vol geld van die ivoren toren af...en ga gvd wat nuttigs doen zogenaamde igz!!!!!!!!!!!!!!!!!

Top