ACTUEEL

Artsen moeten van Kamer met de billen bloot

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil waarschuwingen, berispingen en eerdere schorsingen van artsen, zoals opgenomen in het BIG-register,  openbaar te maken. Via een wetswijziging van de Wet BIG, die binnenkort wordt behandeld, willen de politieke partijen volledige openbaarheid afdwingen. 

Patiënt centraal

In de uitzending van vrijdag 8 oktober van het programma De Ombudsman pleiten VVD, PvdA, GroenLinks en SP voor een wetswijziging, waardoor patiënten het recht krijgen om te weten welke tuchtmaatregel een hulpverlener opgelegd heeft gekregen. “Het is niet leuk als je als arts ooit een berisping of waarschuwing hebt gehad, maar ik denk dat het belang van de patiënt zwaarder weegt dan de privacy van artsen”, stelt SP-Kamerlid Henk van Gerven.  VVD Kamerlid Halbe Zijlstra ondersteunt dit standpunt. “Een patiënt moet kunnen zien wat er in het verleden is gebeurd. Dus moet een patiënt kunnen kiezen op basis van alle beschikbare informatie.” Ook GroenLinks wil meer openbaarheid. “Gezondheid is superbelangrijk en het moet zo zijn dat je zelf kunt uitzoeken hoe het zit met de staat van dienst van een arts”, zegt Kamerlid Linda Voortman.

Verstoorde vertrouwensband

Artsenorganisatie KNMG is “zeer gekant” tegen het openbaar maken van alle tuchtmaatregelen. De KNMG vraagt zich af of patiënten een waarschuwing of berisping op waarde kunnen schatten en vreest voor een verstoorde vertrouwensband tussen arts en patiënt. “De vraag is of de zorg beter wordt van zulke openbaarheid.”, reageert KNMG-voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman. “Je loopt het risico, dat incidenten worden uitvergroot en dat daarmee het vertrouwen in de arts wordt aangetast en daar wordt de patiënt ook niet beter van.” Nieuwenhuijzen Kruseman vindt het belangrijker dat er concrete stappen  volgen op een waarschuwing.

Tuchtcollege

Tuchtmaatregelen worden opgelegd door het Regionaal Tuchtcollege, of in hoger beroep door het Centraal Tuchtcollege. In 2009 handelden de vijf Regionale Tuchtcolleges ruim 1300 klachten af. In totaal werden in dat jaar 179 maatregelen opgelegd, waarvan 127 waarschuwingen, 27 berispingen en 5 schorsingen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

ten Kate

8 oktober 2010

Als er van fouten/klachten geleerd moet worden dan is het veilig (blame free) melden van essentieel belang. Als de veiligheid niet wordt gegarandeerd dan zal het aantal gemelde fouten laag blijven. Het is beter om toe te (laten) zien op genomen maatregelen op basis van meldingen. Over die maatregelen kan publiek varslag worden gedaan.

Jordan21HARRIS

7 juni 2011

Different people in the world receive the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/business-loans">business loans</a> in different creditors, because it's simple and comfortable.

Top