ACTUEEL

Atrium treft schikking om doden door Zweedse band

Het Atrium Medisch Centrum in Heerlen moet justitie 30.000 euro betalen voor de drie patiënten die in het ziekenhuis zijn overleden als gevolg van het gebruik van een zogeheten Zweedse band. Het gaat om een schikkingsvoorstel van het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht.

Zweedse band

Dat maakte het OM vrijdag bekend. Een Zweedse band werd in Heerlen gebruikt om onrustige patiënten mee vast te binden. Dat leidde tot de dood van drie patiënten in 2006 (een) en 2008 (twee). De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde na het derde sterfgeval dat het Atrium MC ernstig tekort was geschoten.

Stikkingsgevaar

De band vormde een gevaar omdat vooral oudere vastgebonden patiënten zodanig woelden in bed dat de band om de hals kwam te zitten. Daardoor stikten ze. Na onderzoek door de Inspectie, het Landelijke Expertisecentrum Medische Zaken en het OM concludeert laatstgenoemde dat het betrokken personeel van het ziekenhuis onvoldoende instructie had gehad voor het omgaan met de Zweedse band. Dat valt het personeel niet euvel te duiden, het ziekenhuis wel, aldus het OM. Justitie concludeert dan ook dat het ziekenhuis schuldig was “aan het in hulpeloze toestand laten van hulpbehoevenden, welk handelen de dood van die personen tot gevolg had”. Het OM legt Atrium dan ook een boete op van 10.000 euro per overleden patiënt.

Schikkingsvoorstel

Atrium legt zich bij het schikkingsvoorstel neer, zei een woordvoerder van het ziekenhuis. Direct na de twee laatste sterfgevallen in maart 2008 heeft het ziekenhuis al maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. “We waren toen enorm geschrokken” zei de woordvoerder van Atrium.

Met de nabestaanden van de slachtoffers praat Atrium nog over de afhandeling van de civiele aansprakelijkheid. “We willen dat tot genoegdoening van alle betrokken partijen afhandelen”, zei de woordvoerder. Verder wilde hij hierover niets kwijt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top