ACTUEEL

Edith Schippers beoogd minister Volksgezondheid

Edith Schippers is praktisch zeker de nieuwe minister van Volksgezondheid. Het VVD-CDA-kabinet onder leiding van premier Mark Rutte en vicepremier Maxime Verhagen krijgt razendsnel vorm. Tien van de twaalf ministers zijn zeker of praktisch zeker.

Kritisch

De zorgverzekeraars krijgen in Schippers een minister die hen zeer kritisch zal volgen. Zo is de kandidaat-minister een fel tegenstander van een verdere samenklontering verzekeraars. Als Kamerlid diende ze bovendien een motie in die het samengaan van zorgverzekeraars en zorgaanbieders moet tegen gaan.  Blijkens de blogs die ze voor Skipr schreef is ze ook sceptisch over de concentratie van functies in de curatieve zorg.  “De afstand naar basiszorg is ook een onderdeel van kwaliteit in mijn ogen!", aldus Schippers. "Daarvoor moet je wel ingrijpen in de huidige wijze van financieren. De financiering van ziekenhuizen moet zodanig worden aangepast dat het verlenen van die basiszorg op verschillende locaties financieel aantrekkelijk wordt."
Schippers is voorstander van het verruimen van de mogelijkheden om vreemd kapitaal aan te trekken. “ Als we deze mogelijkheden niet vergroten, drijven we de ziekenhuizen in de armen van de zorgverzekeraars”, aldus Schippers in Skipr. “En dat is pas echt dood in de pot.”

Bijdrage

Het zorgveld levert ook een bijdrage aan de nieuwe ministersploeg in de persoon van Melanie Schultz. Zij was sinds 2007 verantwoordelijk voor de zorgpoot van verzekeraar Achmea.  Pikant detail: als directeur zorginkoop zat ze geregeld met zorgaanbieders om tafel om over de kwaliteit van borstkankerzorg te onderhandelen. Schultz wordt minister van Infrastructuur en Milieu.

Namen

Naast Rutte levert de VVD in ieder geval de ministers Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).
Wie namens de VVD de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt, is nog niet duidelijk. Namen die hiervoor worden genoemd, zijn die van Europarlementariër Hans van Baalen, oud-minister Atzo Nicolaï en oud-Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn.

CDA-ministers

Bij het CDA komt Verhagen op het nieuwe ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, krijgt Piet Hein Donner Binnenlandse Zaken en Veiligheid, Jan Kees de Jager praktisch zeker opnieuw Financiën en wordt senator Hans Hillen zeer waarschijnlijk minister van Defensie. Marja van Bijsterveldt is de grote favoriet voor het ministerie van Onderwijs. Voor het nieuwe ministerie van Immigratie en Asielzaken doen verschillende namen de ronde, waaronder die van Kamerlid Sybrand van Haersma Buma en oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers. (ANP/redactie Skipr)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

12 oktober 2010

Mooie plannen.

Echter nooit hoor je beleidsmakers, zorgverzekeraars en bestuurders in de zorg beleid maken om zorgpersoneel te behouden voor hun beroep.

Concreet: " wat gaat deze regering doen om de werklast en werkdruk van zorgverleners te verlichten?" Beleid op dat terrein is broodnodig om handen aan het bed te houden, zonder goed en betrokken personeel is elke instelling, ja ook de private, economisch , op de lange termijn, niet rendabel . Private investeerders denken hier veelal lichtelijk over en redeneren vaak dat ze wel altijd iemand krijgen die " het kunstje" verricht.

Top