ACTUEEL

‘Verpleegkunde wordt steeds meer ouderenzorg’

Toekomstige verpleegkundigen moeten erop voorbereid zijn dat driekwart van het werk ouderenzorg zal zijn. Dat stelde lector ouderenzorg Marieke Schuurmans van de Hogeschool Utrecht (HU) op het 4th European Nursing Congress, zo meldt Bijzijn.

‘Weinig interesse’

Schuurmans ziet een belangrijke rol weggelegd voor opleiders, bestuurders en beleidsmakers om de toekomstige beroepsgroep voor te bereiden op hun veranderende takenpakket. “Ik zie dat studenten weinig interesse hebben in ouderen”, aldus Schuurmans. “Maar door hun blik te veranderen, kunnen we ze enthousiasmeren. Door ouderen niet als een bron van problemen te zien, niet alleen te focussen op de ziekten en beperkingen. Maar juist ook door te kijken naar de mogelijkheden van mensen, kunnen studenten en ouderen samen bijdragen aan nieuwe ideeën en oplossingen.”

Functiebehoud

Schuurmans onderstreepte dat het werken met ouderen specifieke verpleegkundige expertise vergt. “Bij oudere mensen hebben ziekenhuisopnames vaak een drastisch en moeilijk herstelbaar functieverlies tot gevolg”, aldus Schuurmans. “We onderzoeken hoe we dat kunnen voorkomen. Zelfstandigheid is niet alleen goed voor het welzijn van mensen, maar ook voor vermindering van de zorgvraag.” Bij het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening, dat het congres organiseerde organiseerde, lopen inmiddels vier onderzoeken over het  thema functiebehoud: het zelfstandig kunnen blijven functioneren van de ouder wordende mens.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top