ACTUEEL

'Tekort aan gediplomeerde doktersassistenten'

Er is een tekort aan gediplomeerde doktersassistenten. Dat blijkt uit de tweede vacaturemonitor van Prismant, meldt de LHV.

Peilingen februari en juni

Uit de peiling van februari bleek dat het tekort aan doktersassistenten groot is. In juni volgde een tweede peiling. Daaruit blijkt dat de krapte op de arbeidsmarkt voor doktersassistenten iets afnam tussen februari en juni. Er stonden wat minder vacatures open en het opvullen kostte minder tijd. De oorzaak lijkt te liggen in een groter aanbod van afgestudeerde scholieren. Zo vervulden zij de afgelopen vier maanden 39 procent van de vacatures tegen 29 procent in de eerdere meting. De regionale verschillen blijven grotendeels in stand. De vacaturemonitor meet per regio hoe groot het arbeidsmarktprobleem voor doktersassistenten is.

Resultaten vacaturemonitor juni

• De vacaturegraad, verhouding tussen aantal vacatures en het aantal werkenden, is 4,1 procent. Een daling van 0,6 procent t.o.v. de eerste meting maar nog steeds fors hoger dan de gemiddelde vacaturegraad van 1,5 procent van andere beroepsgroepen in de zorg.
• De vacaturegraad in huisartsenpraktijken is hoger (5,2 procent) dan in gezondheidscentra (2,5 procent) en in huisartsenposten (2,5 procent ).
• Er zijn grote regionale verschillen in de arbeidsmarkt van doktersassistenten.
• Gemiddeld duurt het 68 dagen om een vacature te vervullen.

Campagneteam Doktersassistent

Prismant ziet een oplossing in het aanbieden van meer stageplaatsen. Daar moet het Campagneteam Doktersassistent bij helpen. In het Campagneteam Doktersassistent werken werkgevers en werknemers in de eerstelijns zorg samen om de arbeidsmarkt van doktersassistenten in kaart te brengen. Ook treft het Campagneteam maatregelen voor een blijvend voldoende kwantitatief en kwalitatief aanbod. Dit campagneteam is een initiatief van VHN, NVDA, LVG, LHV, vakbonden CNV en FNV en Calibris, kenniscentrum voor leren in de praktijk in Zorg, Welzijn en Sport.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Auxilio

28 maart 2011

Auxilio is een initiatief van geneeskundestudenten en huisartsen om het tekort aan doktersassistenten in Nederland aan te pakken. Auxilio bemiddelt hiervoor sinds 2 jaar tussen huisartsen en ouderejaars geneeskundestudenten. De door ons geselecteerde studenten beschikken over voldoende medische kennis, hebben een academisch denkniveau en zijn snel en flexibel inzetbaar. Om ervoor te zorgen dat zij verantwoord aan de slag kunnen in de praktijk volgen zij een cursus in triage en worden zij getraind door fabrikanten van de HIS-software. Hierdoor zijn onze assistenten uitermate geschikt om op invalbasis als doktersassistent te fungeren, bijvoorbeeld bij ziekte, zwangerschap op vakantie van de huidige assistentie.

Top