ACTUEEL

Dissidente specialisten keren Orde de rug toe

De Orde van Medisch Specialisten krijgt concurrentie in de vorm van een nieuwe belangenvereniging.  De Stichting Bezorgd heeft besloten zich om te vormen tot een permanent orgaan dat zich nadrukkelijk wil profileren als alternatief voor de Orde van Medisch Specialisten.

Projectorganisatie

De Stichting Bezorgd trad de afgelopen maanden op als speciale belangenbehartiger van circa drieduizend medisch specialisten. Namens de specialisten voerde de stichting een aantal rechtszaken tegen plannen van VWS om de inkomens en de autonomie van specialisten in te tomen. Dit weekend besloot Bezorgd om zich om te vormen van een juridische projectorganisatie tot een belangenvereniging.

‘Verkeerde keelgat’

Directe aanleiding voor deze stap is het coöperatieplan dat de Orde vorige week lanceerde. Dit plan voorziet ondermeer in een meer uniforme beloning voor medisch specialisten. Ook gaan de huidige maatschappen als het aan de Orde ligt op in een nieuw te vormen coöperatie. “Dit plan is bij veel vrijgevestigde specialisten totaal in het verkeerde keelgat geschoten”, stelt directeur Milco Linssen van Bezorgd. “De manier waarop de Orde nu kleur bekent is voor ons de druppel geweest om de stap naar een nieuwe vereniging te zetten.”

Onduidelijke lijn

Volgens Linssen is het achterliggende probleem dat de Orde zowel specialisten in loondienst als vrijgevestigden vertegenwoordigt. Dit leidt naar zijn idee tot een onduidelijke lijn en fletse belangenbehartiging. Naast belangenbehartiging wil Bezorgd ook naam maken met service gerichte diensten op het gebied van transparantie en kwaliteit. Hierdoor moeten medisch specialistische diensten voor de consument beter vergelijkbaar worden. Het uiteindelijke doel van Bezorgd is om de grootste vereniging van medisch specialisten te worden. In eerste aanzet mikt Linssen op enkele duizenden leden. “Als je niet vijftienhonderd man kan verenigen, moet je het niet doen”, aldus Linssen.

Betreurenswaardig

Voorzitter Willem van der Ham van de Orde zegt het “ernstig te betreuren dat een niet-dokter misbruik maakt van miscommunicatie rond het coöperatieplan” om een concurrerende vereniging op te zetten. Volgens Van der Ham is er geen sprake van dat de Orde de salarissen van alle medisch specialisten gelijk zou willen schakelen. Evenmin is wat de Orde betreft de vrije vestiging in het geding. Van der Ham heeft er dan ook alle vertrouwen in dat de medisch specialisten het Orde-plan later dit jaar goedkeuren.  

1 Reacties

om een reactie achter te laten

humaneovergangtermijn

12 oktober 2010

Dat wat mij motiveerde om zozeer mijzelf te offeren,....allemaal teniet gedaan. Op die fiets kan ik net zo goed in de zorg gaan werken.

Top