ACTUEEL

NVZD-bestuur wil Lapré als nieuw boegbeeld

Emeritus hoogleraar Ruud Lapré is voorgedragen als voorzitter van de vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg NVZD. Oud-directeur Jos de Beer van GGZ Nederland is daarnaast kandidaat om leiding te gaan geven aan de uitvoerende taken van het NVZD-bureau.

Bestuurlijke herijking

Met de voordracht van Lapré komt er een einde aan het bestuurlijk vacuüm waar de NVZD na het vertrek van directeur Jan Aghina eerder dit jaar in belandde. Aghina en het NVZD-bestuur gingen in februari uit elkaar na een meningsverschil over de koers van de NVZD.Voor het NVZD-bestuur onder leiding van Cordaan-bestuurder Eelco Damen was het conflict aanleiding voor een bestuurlijke herijking van de NVZD. De rol van publiek boegbeeld  werd toebedacht aan een onafhankelijke voorzitter, terwijl de interne aangelegenheden zouden worden aangestuurd door een aparte bureaumanager.

Ervaren bestuurder

Met Lapré haalt de NVZD een bestuurder in huis die de zorgsector van binnen en buiten kent. Lapré was ruim twintig jaar hoogleraar gezondheidszorgbeleid en economie van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarnaast stond Lapré aan de wieg van het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG). Bovendien is Lapré actief geweest in vele bestuurlijke en toezichthoudende functies.

Maatschappelijk vertrouwen

Lapré wil zich, als zijn kandidatuur door de leden wordt bekrachtigd, sterk maken voor een verdere professionalisering van het bestuurderschap in de zorg. Daarnaast hoopt hij zorgbestuurders te kunnen steunen bij het herwinnen van maatschappelijk vertrouwen. De NVZD-leden spreken zich bij de algemene ledenraad in november uit over de kandidatuur van Lapré.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Nick

13 oktober 2010

Door wie wordt deze dure branchevereniging en dus ook de heer Lapré straks betaald??? Niet uit de eigen zakken van de zorgbestuurders denk ik voor wie deze club in het leven is. Worden hiervoor zorggelden aangewend?

Ben benieuwd of er antwoord komt op deze vraag.

Gericke

13 oktober 2010

Met Lapré haalt de NVZD een bestuurder in huis die de zorgsector van binnen en buiten kent. Lapré was ruim twintig jaar hoogleraar gezondheidszorgbeleid en economie van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarnaast stond Lapré aan de wieg van het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG). Bovendien is Lapré actief geweest in vele bestuurlijke en toezichthoudende functies.

En daardoor is het dus erbarmelijk slecht met de zorg in tehuizen. Maar dat komt misschien omdat de heer Lapre in het gezondheidszorgbeleid en in de economie gezondheidszorg de ouderen in verpleeghuizen over het hoofd heeft gezien.

Als voorzitter van bestuurders in de zorg wil ik hem enkele tips geven die kunnen bijdragen aan het herijkingproces.

Kijk eens met je clubje meer naar de zorg in plaats van naar het besturen van een ondermaatse zorgfabriek.

Je zou gele en rode kaarten kunnen invoeren om zorgbestuurders op tijd te waarschuwen als ze over de schreef gaan.

Met de rode kaart gooi je bestuurders het zorgveld uit en zorg je er voor dat ze nooit meer overtredingen kunnen begaan tegen weerloze en afhankelijke bejaarden.

Natuurlijk wordt het clubje dan wel flink uitgedund, maar er zijn vast wel goede, liefhebbende zorgleveranciers die tegen een veel lagere vergoeding en zonder opkrasbonussen goede zorg zullen leveren.

Mogelijk kunnen nietdeugende zorgmanagers, net als bij de voetbal, verkocht worden naar ontwikkelingslanden, zoals bv. Afghanistan of Bolivia.

En voor een gele kaart zou ik de betreffende manager verplichte heropvoeding opleggen.

Als laatste advies zou ik dan willen geven: zorg voor minstens 200 rode en gele kaarten. Want die zijn zo op gezien de berichten over de zorg de afgelopen jaren.

Dat zou pas een echte herijking zijn doe de zorg ten goed komt.

ramjf

14 oktober 2010

Goede reactie van Gericke. Zijn tips zouden opgevolgd moeten worden, maar de kans daarop is nihil.

Mijn 5-jarige ervaring met verpleeghuiszorg is dat ze enorme vloermatten hebben, waar heel veel misstanden onder weggeveegd kunnen worden. Ontkennen van klachten en het intimideren van personeel door ontslagdreiging, als ze meegaan in de klachten van familie, werkt ook prima.

Als dit soort praktijken als eerste aangepakt zouden worden, heeft meneer Lapré een kans. Maar op basis van mijn ervaring gaat men het eigen nest niet bevuilen.

v.d. Doelen

24 oktober 2010

Ik geloof niet dat de uitvoerende zorg er beter van kan worden. Het gaat over BESTUURDERSCHAP" en dat gaat heel ergens anders over dan over "ZORGSCHAP".Hoewel het bestuurderschap ook wel verbetering behoeft!

Alleen lijkt mij dat een doel op zich dat niets zegt over die broodnodige verbetering in de werkelijke uitvoerende zorg.Ten minste als je de "zorg" bekijkt. Er is niet voor niets een heleboel kritiek en als deze meneer dat ook op zijn conto kan schrijven dan is er weinig goeds te verwachten.Waarmee maar weer eens gezegd is dat theorie en praktijk totale vreemden voor elkaar zijn.

Top