ACTUEEL

Enzym achter verspreiding kanker gevonden

Wetenschappers hebben voor het eerst een belangrijk enzym ontdekt dat achter de verspreiding van kanker in het lichaam zit. Hoofdonderzoeker Janine Erler van het Britse Instituut voor Kankeronderzoek omschreef de vondst als het ontbrekende puzzelstuk waar wetenschappers naar zochten. Dit berichtte de Britse omroep BBC zondag.

Werking

Het enzym lysyl-oxidase zendt signalen uit om andere delen van het lichaam op de komst van kankercellen voor te bereiden. Door dit voorbereidingsproces wordt de omgeving minder vijandig  voor kanker, terwijl het anders te vijandig zou zijn.

Toepassing

Onderzoekers bestudeerden borstkanker in muizen, maar zijn ervan overtuigd dat de resultaten ook op mensen van toepassing zijn. De resultaten zouden ook voor andere kankervormen gelden.

Medicijn

Bij 90 procent van de mensen die overlijden aan kanker, vormen uitzaaiingen de doodsoorzaak. Uitzaaiingen zijn erg moeilijk te behandelen. De ontdekking van het enzym biedt hoop op het ontwikkelen van een medicijn dat de acties van het enzym tegengaat. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top