ACTUEEL

Zuiderwijk ziet af van overstap naar OV-sector

Voormalig bestuursvoorzitter Claudia Zuiderwijk ziet af van het directeurschap van het Amsterdamse openbaar vervoerbedrijf GVB. Breekpunt is volgens Binnenlands Bestuur de hoogte van het salaris. Zuiderwijk zou zich niet kunnen vinden in de Balkenende-norm.

Kritiek
Het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) is sinds december 2009 op zoek naar een opvolger van de opgestapte algemeen directeur. De oud directeur verdiende bijna 270 duizend euro per jaar, hetgeen veel kritiek opleverde. Sindsdien houdt Amsterdam zich bij nieuwe aanstellingen ‘in principe’aan de Balkenende-norm van  180 duizend euro. Dit salarisplafond geldt ook voor de GVB-directeur, zo liet het college van burgemeester en wethouders eerder dit jaar weten op vragen van SP-raadslid Laurens Ivens.

Uitzondering

Het Amsterdams college waarschuwde de gemeenteraad wel dat hiermee mogelijk ‘geen voldoende gekwalificeerd bestuurder geworven kan worden’. Uit onvrede over deze mogelijke uitzondering op de norm, solliciteerde de SP-er Ivens zelf  op de functie, waarbij hij aangaf het voor de helft van de Balkenendenorm te willen doen: negentig duizend euro. Uiteindelijk koos de raad van toezicht voor voormalig ziekenhuisbestuurder  Claudia Zuiderwijk. Ook de Ondernemingsraad stemde met haar kandidatuur in. Uiteindelijk heeft zij zich tijdens de salarisonderhandelingen teruggetrokken.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Nina

13 oktober 2010

Graai, graai, graai. Het is nooit genoeg.

Tja.

Anonym

14 oktober 2010

Uit zeer betrouwbare bron weet ik dat mevrouw Zuiderwijk zich om andere redenen dan de hoogte van het salaris heeft teruggetrokken voor de functie bij het GVB. Als het goed is zal het GVB dit ook binnenkort bevestigen. Het is treurig dat een SP-er als de heer Ivens zich verlaagt tot dergelijke aantijgingen terwijl hij dus feitelijk niet weet hoe het zit. Heel treurig (temeer omdat Ivens zelf heeft gesolliciteerd en is afgewezen) en erg beschadigend voor anderen. Droef ook dat de media dergelijke uitlatingen gewoon overnemen, zonder het waarheidsgehalte te checken.

Anonym

14 oktober 2010

Zeer jammer inderdaad. Tijd om, naast het anders omgaan met het politieke bestel en meer basisdemocratische vormen van bestuur, ons mediabestel grondig op de schop te gooien, zoals al vele jaren geleden had gemoeten.

Top