ACTUEEL

ActiZ en BTN voeren cao-aanbod eenzijdig door

Werkgeversorganisaties ActiZ en BTN roepen hun leden op om eenzijdig elementen uit de gestrande cao door te voeren. Het gaat hierbij met name om een eenzijdige loonsverhoging van één procent. ActiZ en BTN zeggen daarmee te willen voorkomen dat werknemers de dupe worden van het stranden van het cao-overleg in de VVT-sector.

Onderdelen

De doelde een procent komt overeen met het loonbod dat de werkgevers eerder in de cao-onderhandelingen deden. Daarnaast onderzoeken de werkgeversorganisaties of zij ook andere onderdelen uit de cao-bieding eenzijdig kunnen doorvoeren, zoals de overnameplicht van personeel bij aanbesteding huishoudelijke zorg, en het instellen van een scholingsbudget van twee procent.

Geschilpunten

Tijdens de laatste onderhandelingsronde in september was al op veel geschilpunten overeenstemming bereikt. Bijvoorbeeld over werkgelegenheids- en scholingsafspraken. Ook over het vervangen van het leeftijdsverlof door een 'persoonlijk levensfase budget' waren de partijen het eens. Punt van discussie is nog of werknemers mogen kiezen hoe zij dit budget inzetten, in vrije uren, voor de levensloopregeling of in geld. De werkgevers willen dat werknemers daarin zelf kunnen kiezen.

Marktconform

Het belangrijkste overgebleven geschilpunt is de looneis van de bonden. ActiZ en BTN hebben een salarisbod gedaan dat zij meer dan marktconform achten. Een structurele loonsverhoging van een procent loopt volgens ActiZ en BTN in de pas met andere cao's. ActiZ en BTN zijn daarom verbaasd over de weigering van de bonden om een cao op deze basis af te sluiten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top