ACTUEEL

Hans Büller: geef medewerkers scharrelruimte

“Geef medewerkers scharrelruimte. De hele dag vertellen wat ze moeten doen, is slecht leiderschap.” Dat zei Hans Büller donderdagochtend tijdens het Toekomstforum Moedig Leiderschap. Büller is voorzitter van de raad van bestuur van Erasmus Medisch Centrum en tevens lid van de jury voor de Nationale Zorgvernieuwingsprijs.

Goed toezichthouderschap

Autoritaire leiders kunnen volgens Büller wachten op het eerste conflict. Gemotiveerde professionals leiding geven op die manier geeft problemen. Als je goed erbovenop wil zitten, hoe dicht kun je en moet je er dan bovenop  zitten? Dat is een lastige kwestie volgens Büller. Wij leven volgens hem  in een controlfreakerige maatschappij. “Het gaat in de zorg vaak over de span of control. In het toezicht zitten wij klem tussen het Angelsaksische model waarin de raad van toezicht het voor het zeggen heeft en het Rijnlandse model waarin je aan alle stakeholders, en dat zijn er vaak veel, verantwoording moet afleggen. Intussen doen wij in Nederland allebei. Dat maakt de functie van toezichthouder in Nederland erg  ingewikkeld.”

Hans Büller

Büller maakte carrière als kinderarts. Zijn artsopleiding volgt hij aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1984 tot 1997 is hij in dienst van het AMC. Daarna wordt hij hoogleraar en afdelingshoofd Kindergeneeskunde van Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. In januari 2005 maakt hij de overstap naar het voorzitterschap van de raad van bestuur.

Toekomstforum

Het Toekomstforum op 14 oktober heeft als thema Moedig leiderschap in de zorg. Het Toekomstforum is georganiseerd door STG/Health Management Forum in samenwerking met de Nationale Zorgvernieuwingsprijs, een initiatief van ZonMw, het Zorginnovatieplatform en VSBfonds.

Community Moedig Leiderschap

Reageer op de discussies in de community Moedig Leiderschap of start er zelf een. Ook kunt u in contact komen met andere zorgprofessionals.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

15 oktober 2010

Helaas wordt de visie van dhr Buller veelal niet gedeeld door de diverse bullebakken die in de zorg "managen" m.n. in private instellingen denkt men hier anders over. De domme gedachte dat een professional alleen te motiveren is met geld, voert de boventoon.

Anonym

16 oktober 2010

This is the BEST paper I have read this week..-Best regards,

Roderick

Anonym

18 oktober 2010

Hello! Can you tell me how i can register mail at <a href="http://google.com">google</a> <a href=http://google.com>google</a> http://google.com

Top