ACTUEEL

Advies zorgverzekeraar is niet aan consument besteed

Slechts een op de honderd patiënten laat zich bij de keuze voor een zelfstandige kliniek leiden door het advies van de zorgverzekeraar. Dit blijkt uit de Benchmark Klinieken van belangenvereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN).

Regierol

Volgens ZKN  is deze uitkomst opvallend gezien de steeds nadrukkelijker regierol die zorgverzekeraars opeisen. Ook als het gaat om zelfstandige klinieken voeren zorgverzekeraars een actief doorverwijsbeleid. Een voorbeeld hiervan is het Topzorg-predikaat van zorgverzekeraar Menzis.

Waardering

De belangrijkste overwegingen om voor een kliniek te kiezen zijn volgens het ZKN-onderzoek de veronderstelde deskundigheid van de arts en de korte wachttijd. Deze keuzecriteria werden door een derde van de 1400 bij het onderzoek  betrokken patiënten als leidend aangemerkt. De waardering voor de zelfstandige klinieken ligt gemiddeld boven de acht met een uitschieter naar de deskundigheid van de arts, die met een 8,6 werd gewaardeerd.  Bejegening en behandeling kregen een 8,2, nazorg en informatieverstrekking werden met een 8 gewaardeerd.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Plastische Chirurgie

14 oktober 2010

Waarom is dit geen verassing voor ons... ;0)Dit is iets wat we al ruim 3 jaar weten gezien onze ervaringen en enquetes over de afgelopen 3,5 jaar met onze site KliniekOverzicht.nl.... :):)

Anonym

14 oktober 2010

Wat niet is kan nog komen. Toch is de verwachting dat consumenten de informatie van zorgverzekeraars zullen wantrouwen. Zorgverzekeraars hebben immers een ander belang dan patiënten; zij moeten op de kosten letten.Dat laat onverlet dat zorgverzekaars een heel arsenaal aan mogelijkheden hebben om patiënten te sturen, zonder dat die laatste dat altijd door hebben. Volgens gezondheidseconomen zijn de mogelijkheden voor creatieve en strategische contracten vrijwel onuitputtellijk.

Top