ACTUEEL

Lucas Andreas opent poli voor Downkinderen

Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ) opent donderdag de Downpolikliniek. De polikliniek is gespecialiseerd in  de specifieke medische behoeften van kinderen met het downsyndroom.

Een dag

Op deze polikliniek vindt een multidisciplinair spreekuur plaats, waarin verschillende artsen op één  dag vanuit hun eigen specialisme advies geven aan de ouders. Een kinderarts, KNO-arts, oogarts, orthoptist, kinderfysiotherapeut en een medewerker van stichting MEE samen om kinderen met het syndroom van Down zo goed mogelijk te begeleiden. 

Samenwerking

Het kindercardiologisch consult verloopt in samenwerking met het VUmc en AMC vanwege de specifieke apparatuur die daarvoor nodig is. Voor de opsporing en vervolgen van hartafwijkingen bij Downkinderen is namelijk speciale echo-apparatuur nodig. Downkinderen zijn ook vaker bang voor de tandarts, waardoor een tandarts met veel gevoel en aandacht voor kinderen werkzaam is. Een speciale kindertandarts van het ACTA is aanwezig en er kan er op afspraak een consult bij de orthopedisch chirurg gegeven worden. Dit kan op dezelfde dag gepland worden.

Slaapapneu

Onlangs is vastgesteld dat dertig tot zestig procent van de kinderen met het downsyndroom, last kan krijgen van een obstructief slaapapneusyndroom. Dit kan diverse complicaties met zich meebrengen zoals groeiachterstand, hartproblemen, verhoogde bloeddruk, versterkte leer- en gedragsproblemen. Vroege diagnose en behandeling kunnen deze problematiek verminderen. In samenwerking met de KNO-arts wordt hier specifiek aandacht aan besteed op de downpolikliniek.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top