ACTUEEL

Groninger ziekenhuizen gaan samen schoonmaken

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) en het Refaja Ziekenhuis (RZS) slaan de handen ineen bij de sterilisatie van medische hulpmiddelen en de bijbehorende logistieke dienstverlening.  De drie partijen ondertekenden hiertoe donderdag een intentieverklaring.

Logistiek centrum

De ziekenhuizen denken met de samenwerking de kwaliteit en doelmatigheid van bedoelde activiteiten verhogen. De samenwerking moet resulteren in een regionaal sterilisatiecentrum en de centrale opslag en distributie van steriele en niet steriele goederen. De beoogde locatie hiervoor is het logistiek centrum  van het UMCG op bedrijventerrein Eemspoort in Groningen.

Ieder voor zich

De drie ziekenhuizen beschikken nu ieder over een eigen afdeling voor het steriliseren van medische hulpmiddelen. Hier worden instrumenten, na gebruik op een operatiekamer, polikliniek of verpleegafdeling, gesteriliseerd. Ook de opslag en distributie van steriele en niet-steriele goederen doen de ziekenhuizen ieder voor zich, met uitzondering van het UMCG, die op dit gebied al nauw samenwerkt met het Martini Ziekenhuis in het logistiek centrum Eemspoort.

Definitief

De komende maanden onderzoeken de ziekenhuizen diverse hulpmiddelen, zoals  “tracking & tracing”-systemen en de invoering van kant-en-klare trolleys met alle medische hulpmiddelen voor een operatieve ingreep. Bij de planontwikkeling voor de vorming van het regionaal sterilisatiecentrum wordt rekening gehouden met een uitbreiding naar meerdere gebruikers. Naar verwachting nemen de drie ziekenhuizen binnen een half jaar een definitief besluit over de samenwerking.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top