ACTUEEL

CZ: borstkankerzorg in vijftig ziekenhuizen ‘kan beter’

De borstkankerzorg in bijna de helft van de Nederlandse ziekenhuizen ‘kan beter’. Deze conclusie van zorgverzekeraar CZ komt naar voren uit de lijst die de zorgverzekeraar vrijdag openbaar heeft gemaakt. Medische beroepsverenigingen en de betrokken ziekenhuizen reageren woedend en noemen de lijst  “overbodig en onzorgvuldig”.

Academische centra

Opvallend in de CZ-lijst is dat vier academische centra de kwalificatie ‘kan beter’ hebben meegekregen. Dit zijn het AMC, het LUMC, UMC Utrecht en het VUmc. Uit de lijst blijkt tevens dat CZ definitief afziet van het contracteren van borstkankerzorg bij vier ziekenhuizen, te weten het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen, het Gemini in Den Helder, De Sionsberg in Dokkum en het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Het Slotervaart en ziekenhuis Röpcke Zweers, die aanvankelijk hetzelfde lot boven het hoofd hing, hebben alsnog de kwalificatie voldoende, maar ‘kan beter’ gekregen.

‘Beste zorg’

Negen ziekenhuizen krijgen van CZ het predikaat ‘beste zorg’. De ziekenhuizen die een pluim krijgen zijn het  NKI/AvL, het Canisius Wilhemina Ziekenhuis, het Diakonessenhuis in Utrecht, het Elkerliek, het Havenziekenhuis, het Medisch Centrum Leeuwarden, het Rijnland, het Deventer ziekenhuis en het Ikazia.

‘Onzorgvuldig’

De Orde van Medisch Specialisten noemt de CZ-lijst “onzorgvuldig en overbodig” . Volgens de Orde maakt CZ op basis van “willekeurige en niet geaccepteerde normen” onderscheid maakt tussen ziekenhuizen. Daarmee veroorzaakt CZ volgens de Orde “maatschappelijke onrust” en beschadigt de verzekeraar het vertrouwen in verantwoorde medische zorg. Op zich zelf vindt de Orde het “een goede ontwikkeling dat verzekeraars niet langer alleen op prijs en volume inkopen maar ook op kwaliteit”.  Maar volgens de Orde hoort het formuleren van kwaliteitscriteria tot het domein van de dokter. “Die criteria kunnen alleen komen van de professionals – kennishouders van de zorg,” aldus de Orde. “Professionals stellen deze criteria graag ter beschikking aan de zorgverzekeraars.”

Eigen normen

Ook de NVZ vereniging van ziekenhuizen vindt dat CZ “onzorgvuldig”  te werk is gegaan. Wel is de NVZ tevreden met het feit dat Zorgverzekeraar CZ heeft afgezien van de term ‘matige borstkankerzorg’. De kwalificaties die de zorgverzekeraar nu gebruikt zijn ziekenhuizen die ‘beter kunnen’ en ziekenhuizen die ‘goede’ en ‘de beste’ zorg leveren.  De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) noemt de CZ-lijst “eenzijdig” en stelt de patiënten nodeloos ongerust worden gemaakt. In reactie op de CZ-lijst heeft de NVvH nu eigen kwaliteitsnormen naar buiten gebracht.

Onafhankelijk

CZ verwerpt de kritiek dat de gehanteerde criteria eenzijdig en onzuiver zijn. Naast het aantal operaties betrekt CZ ook nadrukkelijk andere factoren in de vergelijking. Deze indicatoren worden niet door CZ zelf opgesteld en gemeten, maar door onafhankelijke instanties als het Nivel en Stichting Miletus. De medische kwaliteit wordt jaarlijks gecontroleerd door de stuurgroep Zichtbare Zorg ziekenhuizen. Dit gebeurt in opdracht van het Ministerie van VWS.

Rechtszaken

In het Financieele Dagblad  laat CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren weten dat de reacties uit het veld aantonen dat volumecriteria hoe dan breed geaccepteerd zijn als kwaliteitsindicator. Dat de NVVH nu met spoed eigen criteria naar buiten brengt bewijst volgens Van der Meeren bovendien dat de actie van CZ om meer transparantie af te dwingen geslaagd is. Verschillende ziekenhuizen laten het er niet bij zitten en stappen naar de rechter. Na het Bethesda ziekenhuis heeft ook het Slotervaart gerechtelijke stappen aangekondigd.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

merhai

16 oktober 2010

is er ook gekeken naar:

- preoperatieve voorbereiding ( one stop of niet?)

- statusvoering

- voorlichting

- wachttijd

- uitgestelde operaties

- heroperaties binnen 24 uur ( nabloeding)

- heroperaties na bekend worden PA

- recidiefpercentages

- postoperatieve pijnscores

- postoperatieve misselijkheid

- rapportage aan huisartsZo kan ik er nog 10 noemen die bepalen of ik ergens geopereerd wil worden. Als professional kijk ik op die manier naar zorg, zo wil ik behandeld worden en zo wil ik mijn patienten behandelen. Het maakt dan niet uit hoeveel operaties het team verricht, als ze met het bovenstaande bij de beste horen, leveren ze hele goede zorg. Let op , ik zeg bewust "team" , want outcome wordt door veel meer variabelen bepaald dan "hoeveelheid ingrepen verricht door een operateur"!!

Die grote ego's bij CZ die hun ongelijk niet willen erkennen en volharden in domheid zullen dat pas begrijpen als ze zelf geopereerd moeten worden. Als ze eerlijk zijn geven ze dat ook toe.

nqaliboff

17 oktober 2010

het is zeer hufterig dat een organizatie zoals cz zomaar zo,n lijst kan uitbrengen. het zal zo zijn dat niemand meer naar deze ziekenhuizen wil, voor iets.

maar om de academische ziekenhuizen op de lijst te zetten zou strafbaar moeten zijn.

ik hoop dus ook van harte dat iemand de stap neemt deze idioten bij cz aan te klagen

Veritas, de bezorgde patient

17 oktober 2010

1. CZ heeft de lijst van andere organisatie(s) genomen. Deze lijst(en) zijn vrijwillig door de ziekenhuizen ingevuld. Een van deze organisaties vraagt aan ziekenhuizen financiele bijdrage om de geleverde extra informatie in een database te stoppen. Sommigen ziekenhuizen willen daar niet voor betalen en geven alleen de basisgegevens door. CZ heeft dus gebruik gemaakt van onvolledige gegevens.

2. Er is geen enkele controle geen waarborg dat deze cijfers kloppen.

3. Wie controleert de verzekeraar? Hoe wordt de kwaliteit van de verzekeraar zelf gewaarborgt. Hebben deze verzekaars wel medische kennis in huis?

4. In de toekomst zullen verzekeraars de pakketten steeds verder uithollen, buiten het pakket plaatsen.

5. Wat is de wettelijke relatie tussen patient en verzekeraar? De verzekeraar heeft tegengestelde belangen dan die van de patient.

Top