ACTUEEL

Bonden 'verbijsterd' over optreden ActiZ en BTN

De vakbonden zijn verbijsterd over de oproep van werkgeversorganisaties Actiz en BTN om een eenzijdige loonbetaling te doen. Vooral het argument dat werknemers niet de dupe mogen zijn van het mislukken van het cao overleg in de VVT-sector is de bonden een schop tegen het zere been.

Achterstand

De werkgevers doen zich ten onrechte voor als “barmhartige Samaritanen” , aldus de Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ. Het zijn juist de werkgeversorganisaties die volgens de bonden de cao-onderhandelingen definitief hebben gefrustreerd.  Al jarenlang wordt de achterstand tussen de cao VVT en de andere zorg-cao’s steeds groter. Daar moet nu een eind aan komen, vinden de vakbonden.

Actietraject

De bonden proberen naar eigen zeggen uit alle macht compromissen te zoeken, terwijl de werkgevers weigeren verder te onderhandelen. Het kostenplaatje is voor hen het meest belangrijke aspect. Ook vinden de vakbonden het “uiterst kwalijk” dat de werkgeversorganisaties doen voorkomen alsof op bijna alle punten overeenstemming is bereikt. Naast de onenigheid over de loonsverhoging, bestaat er een conflict over scholing en het omvormen van de leeftijdsuren. De werkgeversorganisaties willen de cao minimaal houden. Na de aankondiging van het eenzijdige loonbod zien de bonden geen andere mogelijkheid dan een lang actietraject.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

jabeek

15 oktober 2010

De Nederlandse bonden zijn watjes, ze laten het liggen en dan gaan klagen. Studiereisje Frankrijk?

Carla

18 oktober 2010

De vakbonden ja, ze 'nemen' het zo voor het werkvolk op.

Waar blijven jullie, nu de pensioenen voor velen niet meer gegarandeerd zijn? T is erg stil, echter wel jezelf verrijken over de ruggen van de werknemers. Een schande zijn jullie voor nederland.

Top