ACTUEEL

PVV struikelt over dubbel paspoort Veldhuijzen

De nieuwe staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner is afgelopen weekend onderwerp geworden van een twist tussen de PVV en het minderheidskabinet van VVD en CDA. De kersverse bewindsvrouw heeft behalve de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit en dat is de PVV een doorn in het oog.

Dubbele nationaliteit stond benoeming niet in de weg

Zaterdag kwam naar buiten dat zij behalve de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit heeft. Veldhuijzen, die sinds vorig weekeinde lid van het CDA is, werd in 1953 geboren in Göteborg. Volgens haar woordvoerder zijn de fractievoorzitter van het CDA en toenmalig formateur Mark Rutte geïnformeerd over de dubbele nationaliteit, maar stond die haar benoeming niet in de weg. Wilders zegt dat hij hierover niet is geïnformeerd. Hij heeft als gedoogpartner van het kabinet meegekeken naar de aan te stellen ministers en staatssecretarissen, maar had daarbij geen vetorecht.

PVV-leider Wilders: geef Zweedse nationaliteit op

De PVV vindt dat bewindspersonen geen dubbele nationaliteit mogen hebben, omdat dat tot loyaliteitsproblemen en belangenverstrengeling kan leiden. Wilders wil dat Veldhuijzen haar Zweedse nationaliteit opgeeft. In het Tweede Kamerdebat over de regeringsverklaring, dat in verband met het herfstreces op dinsdag 26 oktober begint, zal de PVV-leider een motie indienen waarin hij haar oproept dit te doen. Premier Rutte en staatssecretaris Veldhuijzen willen zich nog niet mengen in de discussie. Ze lieten weten het debat af te wachten.

Naar voorbeeld Aboutaleb en Albayrak

Bij het vorige kabinet maakte Wilders een groot punt van de dubbele nationaliteit van de PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak. In het debat in 2007 over de regeringsverklaring eiste Wilders hun aftreden, maar dat had volgens hem niets te maken met hun islamitische achtergrond. ,,Als de heer Aboutaleb een blonde kuif had gehad en een Zweeds paspoort, had ik nu precies hetzelfde gezegd’’, zei hij toen. Voor de VVD en het CDA is de dubbele nationaliteit van Veldhuijzen geen probleem. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Carla

18 oktober 2010

Gelukkig trapt Wilders niet in de vroege valkuil die voor hem is opgezet.

Een man een man, een woord een woord.

Top