ACTUEEL

Rechter ontslaat ggz-patiënt uit langdurige isolatie

Een psychiatrisch ziekenhuis in Limburg moet een drugsverslaafde, ernstig psychotische patiënt per direct vrijlaten uit volledige isolatie die meer dan zes maanden heeft geduurd. Dat heeft de rechtbank in Maastricht bepaald in de zaak die was aangespannen door de patiënt.

Zonder toetsing

De rechter oordeelde dat separatie weliswaar een gebruikelijk onderdeel is van behandeling in de psychiatrie, maar dat de nagenoeg onafgebroken isolatie zonder toetsingsmoment niet langer acceptabel is. De klachtencommissie van de inrichting wees het verzoek van de patiënt eerder af. Om welke inrichting het gaat is niet bekend gemaakt.

Drugsgebruik

De patiënt belandde op 24 maart in separatie vanwege drugsgebruik, dominant en agressief gedrag naar medepatiënten en vluchtgevaar. Het ziekenhuis zegt dat hij zich een beroemd arts waant en mogelijk meent zichzelf en andere patiënten te moeten behandelen. Speciaal voor hem is een gestripte kamer met isoleerruimte in aanbouw.

Privacy verdwenen

De advocaat van de patiënt zegt dat gedurende de zes maanden, de radio de enige verbinding met de buitenwereld was. Door een volledig gebrek aan sociaal contact zijn fictie en werkelijkheid vervaagd en dag- en nachtritme verstoord. De privacy van de patiënt was door 24-uurs cameratoezicht volledig verdwenen. De rechter oordeelde wel dat het toekomstige isoleerbeleid voor de patiënt in de nieuwe ruimte is toegestaan. De advocaat van het psychiatrisch ziekenhuis liet weten dat de instelling geen behoefte heeft om mee te werken aan een nadere toelichting. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top