ACTUEEL

Agis levert thuiszorg uit AWBZ in Turkije

Honderden Nederlanders van Turkse komaf kunnen vanaf volgend jaar thuiszorg krijgen in hun vaderland, als zij daar een paar maanden per jaar verblijven voor bijvoorbeeld familiebezoek. Dat meldt het AD.

Afspraken over levering

Verzekeraar Agis heeft afspraken gemaakt met het Hengelose zorgbedrijf SPV over de levering van zorg in Turkije. Volgens dat bedrijf heeft iedereen met een zorgindicatie recht op thuiszorg, of dat nu in Nederland of in het buitenland is. Ook vakantiegangers komen in aanmerking voor de thuiszorg. De zorg wordt betaald uit de AWBZ. Het CDA wil opheldering over de kwestie.

Thuiszorg in buitenland

Amita Ramnarain, die SPV runt, stelt dat iedereen die een officiële zorgindicatie heeft, recht heeft op thuiszorg gefinancierd via de AWBZ. “Het maakt volgens ons dan niet uit of je die zorg in Nederland of in het buitenland krijgt, per slot van rekening heb je er zelf voor betaald.” Ramnarain stelt daarbij dat de Nederlandse thuiszorg in landen als Spanje, Portugal en Suriname al langer mogelijk is.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

19 oktober 2010

De gezondheidszorg staat onder grote druk. Op alle fronten zijn er bezuinigingen. Eindelijk komt er nu aandacht voor de staat van onze eigen ouderen die onder vaak erbarmelijke omstandigheden in verzorgingshuizen verblijven. Koekjes zijn al weggesaneerd. Wandelen met de oudjes moet worden aangevraagd en worden betaald. Wassen gebeurt met droge doekjes laat staan dat er aandacht is voor nagels, haren, gebit etc.

En nu lees ik dat er geld gaat naar het buitenland zodat de mensen met dubbele paspoorten met zorg kunnen verblijven bij hun familie. Twee dingen die mij opvallen. Hoe gaat Nederland dit controleren. Die plicht heeft Nederland namelijk. Als belastingbetaler wil ik graag weten wat er met mijn geld gebeurt en er zijn legio voorbeelden van misbruik van dit soort voorzieningen en waarom deze dure zorg. Laat mensen zich bijverzekeren zodat ze gebruik kunnen maken van de goedkopere zorg in hun eigen tweede land. Heimwee is vaak de reden dat mensen graag terug keren naar hun eigen roots. Mijn moeder heeft ook heimwee naar haar oude huis en haar dieren maar door alle bezuinigingen kon ze daar helaas niet meer blijven. Nederland stop met het knuffelen van sommige bevolkingsgroepen en zorg dat iedereen gelijk is en gelijke rechten heeft zodat alle oudjes het gevoel hebben dat de gezondheidszorg in Nederland als een warme deken voelt!

van wijk

20 oktober 2010

gaarne wil ik van agis weten of het mogelijk is om als wij in turkije zijn thuiszorg te krijgen.wij zijn geboren en getogen nederlanders bij agis verzekerd en verblijven vele maanden per jaar in turkije.mijn man heeft 2 hersenbloedingen en prostaatkanker in turkije gekregen.het gaat alleen maar om fatsoenlijk te baden daar mijn man dat niet alleen kan en ik niet de kracht heb om hem te helpen.wachtend op u reactie vele goeten.

Top