Finance

'Dikkerds kosten meer aan zorg dan rokers'

Mensen met serieus overgewicht kosten de zorg meer dan rokers. Dat komt doordat rokers eerder doodgaan en dus minder lang leven met beperkingen. “Van roken ga je dood, door zwaarlijvigheid word je afhankelijk van anderen”, zo vat demograaf Mieke Reuser van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut haar onderzoek naar risicofactoren voor zorgafhankelijkheid samen.

Onderzoek naar leefverwachting

Reuser promoveert deze maand aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij vond uit dat mensen met matig overgewicht niet eerder doodgaan dan mensen met een normaal gewicht, maar ze hebben op oudere leeftijd wel meer gezondheidsklachten. Bij mannen leven de dikkerds zelfs langer dan degenen die aan de magere kant zijn. Alleen extreme zwaargewichten gaan eerder dood, maar van hen zijn er volgens de promovenda relatief weinig.

Amerikaanse cijfers

Reuser analyseerde de gegevens van 30.000 Amerikanen van wie de gezondheid tussen 1992 en 2004 nauwkeurig is gevolgd. Volgens haar “bieden de Amerikaanse cijfers een blik op onze eigen toekomst, want ook in Europa worden we steeds dikker, maar we worden er niet minder oud om.” De levensverwachting is in de afgelopen eeuw met gemiddeld dertig jaar toegenomen.

Hogeropgeleiden

Het is bekend dat hoger opgeleiden langer leven en minder lang last hebben van fysieke en cognitieve klachten (problemen met het geheugen). Reuser vond dat hoogopgeleide mannen van 55 jaar en ouder gemiddeld nog 1,1 jaar met cognitieve beperkingen leven terwijl laagopgeleide mannen in die situatie nog 2,7 jaar in leven blijven. Voor vrouwen is dat respectievelijk 1,9 en 3,8 jaar. Volgens Reuser komt dat omdat hoogopgeleiden schade aan hun hersenen beter kunnen compenseren, waardoor ze cognitief verval langer kunnen uitstellen. Maar als eenmaal is vastgesteld dat ze dement zijn, is het stadium van aftakeling verder gevorderd en gaan ze sneller dood.

Lang gezond

“Wie oud wil worden, moet stoppen met roken, maar hoeft niet te gaan lijnen. Wie lang gezond wil blijven, moet wel op zijn gewicht letten”, zo stelt de promovenda. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

olaf wijman

20 oktober 2010

En zo kunnen we nog wel een aantal andere dingen bedenken waarom bepaalde groepen mensen meer of minder zouden moeten betalen dan anderen.

Top