ACTUEEL

Veel zzp’ers hebben geen zorgverzekering

Ongeveer een derde van de zelfstandigen zonder personeel in Amsterdam heeft geen basiszorgverzekering. Die is wel verplicht. Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeentelijke dienst onderzoek en statistiek onder ruim achthonderd zzp’ers. Een woordvoerder van de hoofdstad bevestigde dinsdag een bericht hierover in Het Financieele Dagblad.

Zzp'ers slecht verzekerd

Het aantal personen zonder zorgverzekering onder Amsterdamse zzp’ers is relatief hoog. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt namelijk dat van alle Nederlanders slechts 1,2 procent geen zorgverzekering heeft.

Geen pensioen

Ook op andere gebieden hebben zzp’ers in de hoofdstad hun zaken vaak niet op orde. Zo liet 42 procent van de ondervraagden weten helemaal geen pensioen geregeld te hebben. Bijna twee derde gaf aan niet genoeg pensioen op te bouwen.

Geen arbeidsongeschiktheidsverzekering

Verder heeft driekwart geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een op de tien gaf zelfs aan zich helemaal nergens voor verzekerd te hebben. Een derde heeft geen financiële reserve.

Gevolgen crisis

Uit het onderzoek blijkt verder dat de ondervraagden duidelijk de gevolgen van de economische crisis merken. Sinds 2008 heeft vier op de tien minder opdrachten. Een op de tien heeft vorig jaar de eigen tarieven verlaagd. Vooral zelfstandigen in de bouwsector zijn zwaar geraakt. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top