ACTUEEL

Organon wisselt van eigenaar

Door de fusie van twee grote Amerikaanse farmaciereuzen is het van oorsprong Nederlandse farmaciebedrijf Organon van eigenaar verwisseld. Organon, dat in 2007 door AkzoNobel voor 11 miljard euro werd verkocht aan Schering-Plough, komt nu onder de vleugels van Merck.

Merck betaalt in totaal ongeveer 41,1 miljard dollar (32,5 miljard euro) voor Schering-Plough, dat zelf in 1971 door een fusie tot stand kwam. De nieuwe onderneming zal worden geleid door de huidige Merck-topman Richard Clark.

Nederlandse arbeidsplaatsen

Bij Organon werkten ten tijde van de overname door Schering-Plough ongeveer 19.000 mensen. Inmiddels zijn er banen geschrapt, waaronder enkele honderden van de ongeveer 4500 arbeidsplaatsen in Nederland. Onduidelijk is of de overgang naar Merck ook arbeidsplaatsen kost. Merck en Schering, de makers van onder meer cholesterolverlagers Zetia en Vytorin, denken vanaf 2011 jaarlijks een kostenbesparing van 3,5 miljard dollar (2,8 miljard euro) te kunnen realiseren.

Geschiedenis

Organon maakte bijna veertig jaar deel uit van het Akzo-concern. De geschiedenis gaat echter terug tot 1923. De directeur van Zwanenberg Slachterijen en Fabrieken in Oss wist toen samen met wetenschappers van de universiteit van Amsterdam insuline te halen uit het slachtafval van zijn fabriek. Tot het bedrijf behoorde ook Intervet, een producent van diergeneesmiddelen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top