ACTUEEL

Zorgpremie stijgt komende vijf jaar met 300 euro

De premie van de basisverzekering zal deze kabinetsperiode met ruim een kwart stijgen. Dat verwachten zorgverzekeraars en het Centraal Planbureau (CPB), meldt het NRC.

Forse stijging

De bestaande premie van 1.107 euro per volwassene per jaar stijgt naar zo’n 1.400 per jaar in 2015. Een stel ziet hun kosten daardoor de komende vier jaar jaarlijks met zo’n 600 euro stijgen.

Burger betaalt

De premies gaan omhoog doordat het kabinet niet bezuinigt op de zorg. De stijgende uitgaven in de gezondheidszorg van 3,6 miljard euro moeten de komende kabinetsperiode via de zorgpremie door de burgers moet worden betaald. Dat zegt Theo Hoppenbrouwers van de branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland in het NRC.

Zorggebruik

Het beroep op zorg en de uitgaven aan zorg stijgen naar verwachting nog eens met 0,7 miljard euro. Dat komt doordat het nieuwe kabinet het eigen risico in de basisverzekering en de eigen bijdragen voor langdurige zorg zeer beperkt verhoogt. Financieel directeur Jacques Koenen van zorgverzekeraar CZ zegt in het NRC: “Wij verwachten dat de premie 5 à 6 procent per jaar stijgt vanaf 2012 omdat dit kabinet de zorgvoorzieningen niet fundamenteel verandert.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top