ACTUEEL

‘Kwaliteit ziekenhuis zit niet in financiële positie’

Er bestaat geen correlatie tussen de financiële positie van een ziekenhuis en de veiligheid en kwaliteit van de geleverde zorg. Dat constateert weekblad Elsevier in het vernieuwde onderzoek naar de kwaliteit van ziekenhuizen. Bij de acht ziekenhuizen met een zwakke financiële positie kon Elsevier “geen enkel verband” vaststellen met de gemeten kwaliteit van de zorg.

Cultuur van veiligheid

In het Elsevier-onderzoek komen het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam, het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en de Ziekenhuisgroep Twente in Hengelo als “beste ziekenhuizen” naar voren. Elsevier heeft zich in het nieuwe onderzoek, daarbij ondersteund door bureau SiRM, laten leiden door openbare informatie van ziekenhuizen zelf over veilig, zorgvuldig en patiëntgericht werken. In de scores komt ondermeer tot uitdrukking in hoeverre een ziekenhuis doordrongen is van een cultuur waarin veiligheid van de patiënt en zorgvuldig werken voorop staan. Ook telt mee hoe goed het ziekenhuis de patiënt voorlicht en betrekt bij de eigen behandeling. Wachttijden zijn een andere factor.

Laagste scores

De laagste scores zijn voor het Medisch Centrum Alkmaar (MCA), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het Ziekenhuis Röpcke-Zweers in Hardenberg en het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Wordt alleen gekeken naar de patiënttevredenheid, zoals vastgelegd in de Consumer Quality Index, dan komen het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, het Antonius Ziekenhuis in Sneek en De Tjongerschans in Heerenveen als beste uit de bus. De laagste patiënt tevredenheidsscore is er voor het Atrium Medisch Centrum in Heerlen. Het meest transparante ziekenhuis is volgens Elsevier het Medisch Spectrum in Twente, het minst transparant is het Bovenij ziekenhuis in Amsterdam-Noord.

‘Strikt geheim’

De uitslag zegt volgens Elsvier niets over de kwaliteit van individuele artsen. De lijst zegt evenmin iets over het risico op complicaties, infecties of overlijden. “Veel van die informatie bestaat wel, maar blijft strikt geheim in Nederland, zoals ook blijkt uit de recente discussie over de resultaten bij de behandeling van borstkanker”, aldus Elsevier. Het weekblad vindt dat het nu aan de medisch specialisten is om met normen en gegevens te komen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

20 oktober 2010

Weer een ranglijst? Ik word er moe van. Hoe weet ik nu dat dat bureau SiRM het beter heeft gedaan dan ander onderzoek? Mijn ziekenhuis komt er gelukkig goed vanaf, maar kunnen we niet gewoon weer vertrouwen op goede zorg? Bij ons doet iedereen zijn stinkende best, en er gaat heus wel eens iets fout, maar waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt. En laten we eerlijk zijn, probeer als bestuur de kwaliteit maar eens te verbeteren. Nee, dan zijn er gemakkelijker methoden om beter te presteren.

Top