ACTUEEL

Slimme statistiek kan medisch onderzoek halveren

Het aantal medische studies per jaar kan met twintig tot vijftig procent naar beneden door statistiek efficiënter te gebruiken. Dat stelt wiskundige George Borm vrijdag in zijn intreerede als hoogleraar biometrie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Ethisch oogpunt

Per jaar lopen er wereldwijd minimaal achtduizend medische onderzoeken, waaraan ten minste drie miljoen patiënten deelnemen. Borm stelt dat veel medische studies veel groter zijn dan noodzakelijk is. De ethische commissie, die elk voorgenomen onderzoek moet goedkeuren, zou daarom moeten eisen dat optimale statistiek wordt gebruikt. Dat is volgens Borm de taak van die commissie, aangezien deelname aan een onderzoek voor de patiënt extra belasting en risico met zich meebrengt. “Het is uit ethisch oogpunt noodzakelijk om het aantal patiënten in studies zo laag mogelijk te houden”, aldus de nieuwe hoogleraar. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Stef van Buuren

21 oktober 2010

Een interessant gezichtspunt. Geheel mee eens.Een van de zaken die ik in de praktijk vaak zie is dat er veel data-materiaal ongebruikt blijft liggen omdat een of meer velden 'onbekend' zijn. De meeste statistische software verwijdert dan alle informatie van de personen die ergens een ontbrekende waarde hebben (listwise deletion is SPSS).Er zijn veel slimmere manieren om de data te analyseren. Ik zelf gebruik in dat soort gevallen multipele imputatie, maar er zijn ook andere varianten denkbaar. Ik ben benieuwd waar Borm aan denkt.

Top