ACTUEEL

Onvoldoende kwaliteit noopt tot inperken kankerzorg

Een derde tot de helft van de  ziekenhuizen moet binnen twee jaar stoppen met de behandeling van kanker. Dat stelt oncoloog Koos van der Hoeven in NRC Handelsblad. Volgens de voorzitter van beroepsorganisatie Soncos leveren deze ziekenhuizen te weinig kwaliteit.

‘Goed doen of niet doen’

Vrijwel alle ruim negentig Nederlandse ziekenhuizen voeren op dit moment borst- en prostaatkankerbehandelingen uit. Daarvan zal ruwweg een derde afvallen, voorziet Van der Hoeven. Van de ongeveer 75 ziekenhuizen die long- en dikke darmkanker behandelen, moet naar het oordeel van Van der Hoeven de helft daarmee ophouden. “Ons standpunt: je doet het goed of je doet het niet”, zegt Van der Hoeven in NRC Handelsblad.  Door beperking van het aantal ziekenhuizen dat kankerzorg mag leveren, verbetert de zorg, verwacht Van der Hoeven. “De kankerzorg in Nederland is goed, maar in deze concentratie zit de gezondheidswinst die we kunnen boeken.”

Volumecriterium

De stichting Samenwerkende Oncologische Specialismen (Soncos) is momenteel doende met het opstellen van normen voor goede kankerzorg.  Soncos kijkt bij de selectie van ziekenhuizen vooral naar het minimumaantal behandelingen van een arts per jaar en de expertise van het behandelteam. Hoe gevoelig een dergelijk het volumecriterium ligt, bleek toen zorgverzekeraar CZ onlangs mede op basis van dit criterium een lijst van ziekenhuizen opstelde.  CZ heeft in ieder geval besloten geen borstkankerzorg meer in te kopen bij vier ziekenhuizen die niet een minimumaantal verrichtingen per jaar doen.

Geen ranglijst

Anders dan CZ  komt Soncos niet met een ranglijst van ziekenhuizen. De vereniging wil alleen beoordelen welke ziekenhuizen al dan niet geschikt zijn voor een behandeling van een bepaalde kankersoort.  Ziekenhuizen die na de bekendmaking van de Soncos-norm overblijven, kunnen eventueel een deel van de kankerzorg inhuren van de instellingen die zijn afgevallen. Zo zou een ziekenhuis screening van borstkanker kunnen uitbesteden aan een instelling die op dit specifieke terrein wel aan de normen voldoet.

9 Reacties

om een reactie achter te laten

g.rietman

20 oktober 2010

Verbazingwekkend dat de heer van der Hoeven, zelf jarenlang werkzaam geweest in een kleiner overigens zeer goed aangeschreven ziekenhuis, nu het vonnis velt over dit soort ziekenhuizen. Waarschijnlijk nu hij werkzaam is in het MCA voelt hij zich als voorzitter oppermachtig. Tja , wat macht mensen niet kan aandoen.

wansink

21 oktober 2010

“De kankerzorg in Nederland is goed, maar in deze concentratie zit de gezondheidswinst die we kunnen boeken.” Dat stelt oncoloog Van der Hoeven. Terecht. Concentratie en superspecialisatie betekent meer (nog meer) kennis en inzicht, meer teamwork, een hogere kwaliteit, minder complicaties, minder infecties en lagere sterftecijfers. Wie heeft daar geen baat bij: de patient of de perifere internist?

Van den Berg

21 oktober 2010

Concentreren van complexe zorg in ziekenhuizen en bij specialisten die het beste in staat zijn deze zorg te leveren. Dat is een vraag van de maatschappij (zie het regeeraccoord), van patientenverenigingen (in een brief aan de formateur) en nu ook zichtbaar van medisch specialisten zelf. Als ontwikkeling onvermijdelijk, maar ook (gezien de reactie van dhr/mevr Rietman hierboven) als initiatief (persoonlijk) dapper. Visie mag beloond worden

Zwier

21 oktober 2010

Als je kwaliteit gaat meten wordt het kwantiteit, hoorde ik laatst van een collega bestuurder tijdens een studiedag. Hoe waar dat is blijkt maar weer. Waarom volume of omzet altijd wordt verbonden met toename van kwaliteit ontgaat mij. Ik zie wel dat de voor marketing en machtspelletjes beschikbare tijd en middelen kennelijk toenemen bij het produceren van meer volume c.q. omzet. Dat wil niet zeggen dat ik tegen het concentreren van (verdieping van) kennis en vaardigheid ben, maar laten we wel kijken naar inhoudelijke criteria.

wansink

21 oktober 2010

tav dhr/mevr zwier: als iedere perifere specialist/oncoloog - beter betaald dan zijn academische collegae - alles wil blijven doen, dan blijven we hier een zesjesland. de beste kwaliteit ontstaat pas als er verder wordt gespecialiseerd en ervaring wordt gedeeld. of is kanker inmiddels zo'n "gewone" ziekte dat er geen topcentra horen te bestaan waar op elk moment van de dag de hulp kan worden ingeroepen van een supergespecialiseerd inhuis-team met andere specialisten?

G.rRetman

21 oktober 2010

Een hoog Plexus (opgericht door een niet praktiserend arts) gehalte en een snufje Elsevier (ranglijsten o.b.v. sterk manipuleerbare vragenlijsten). Grappig om dan over wetenschap te praten en met stelligheid bepaalde zaken te poneren. Ik kan me nog goed herinneren dat de minimum eis voor oesofagusresecties op 12 per jaar werd gesteld. Helaas had een topziekenhuis in Amsterdam net geen 12 operaties gedaan en werd de grens naar beneden bijgesteld. Best wel handig zo'n netwerk. Weet u wat patienten prettig vinden: allrounders die breder kijken dan hun vakgebied en werken in kleine of grote klinieken waar niet elke keer een andere arts aan het bureau zit.

ChambersFlorence19

21 april 2011

Following my exploration, millions of people in the world receive the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/personal-loans">personal loans</a> from well known banks. So, there's great possibilities to get a college loan in all countries.

buying term papers on line

24 oktober 2012

Are you looking for first-class writing service where to order written essays? Click here and real experts will provide you with wonderful custom writing service so that to ease your life.

american history essays

26 oktober 2012

When you want to get a success, you would compose the great religion essays "manyessays.com". And the awesome research paper could be a proper issue for custom essay paper creating, I opine.

Top