ACTUEEL

Computervirus legt Westfries Gasthuis plat

Een virus heeft het computersysteem van het Westfries Gasthuis in Hoorn woensdag goeddeels platgelegd. In de operatiekamers zijn alleen spoedbehandelingen uitgevoerd en de poliklinieken moesten een aantal afspraken naar donderdag verplaatsen. Dit maakte het ziekenhuis woensdagmiddag bekend.

Wachtwoorden

Het virus is vermoedelijk net voor het afgelopen weekeinde het computernetwerk van het ziekenhuis binnengedrongen, zegt bestuurder Hugo Keuzenkamp van het Westfries Gasthuis. Dinsdag werd in de loop van de dag duidelijk dat er problemen waren, woensdag lag het systeem grotendeels plat. Het computervirus spoort gebruikersnamen in het systeem op en probeert vervolgens willekeurig wachtwoorden uit. Omdat het computersysteem gebruikersaccounts blokkeert na vijf mislukte invoerpogingen van het wachtwoord, konden veel medewerkers van het ziekenhuis woensdag niet meer inloggen. Ook werd het systeem buitengewoon traag.

Waarschuwing

Volgens Keuzenkamp is uit verschillende scans duidelijk geworden dat het om een mutatie gaat van een virus dat eerder dit jaar voor het eerst opdook. Het is niet bekend hoe het virus het netwerk van het Westfries Gasthuis kon binnendringen. Externe deskundigen en eigen ICT-medewerkers onderzoeken dit. Andere ziekenhuizen in Nederland zijn woensdag door het hospitaal gewaarschuwd. Keuzenkamp wil niet zeggen om welk virus het precies gaat.

‘Waterdicht’

Het Hoornse ziekenhuis heeft woensdag één operatiekamer permanent operationeel gehouden en enkele tientallen operaties moeten uitstellen. De achterstand wordt de komende dagen zo veel mogelijk weggewerkt. Volgens Keuzenkamp is bewust gekozen voor uitstel.  “Ons ziekenhuis is in sterke mate gedigitaliseerd”, aldus Keuzenkamp. “Veel mensen zijn de papieren procedures ontwend.” Keuzenkamp zegt dat er geen gevaar bestaat dat door het virus vertrouwelijke patiëntgegevens op straat belanden. Het systeem is op dat punt “honderd procent waterdicht”, stelt hij. Zijn verwachting is dat de computersystemen in het ziekenhuis binnen een dag weer normaal functioneren. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top