ACTUEEL

Fabrikant roept duizenden kunstheupen terug

Niet alleen auto’s worden om technische redenen teruggeroepen, want nu zijn ook de kunstheupen aan de beurt. Daarover schrijven de Volkskrant en het AD. Het probleem is groter dan bij auto’s; de heupen zijn namelijk al geïmplanteerd bij circa duizend Nederlandse patiënten. Wereldwijd gaat het overigens om bijna honderdduizend prothesen. In Nederland hebben inmiddels al enkele tientallen mensen een letselschadeadvocaat in de arm genomen. Patiënten kregen onder meer te maken met zwellingen, pijn en problemen met lopen.

Heupprothesen

De Amerikaanse producent van kunstheupen DePuy Orthopaedics heeft duizenden heupprothesen geleverd waar problemen mee zijn. Het bedrijf, onderdeel van Johnson&Johnson, roept alle patiënten met zo'n kunstheup op zich te melden bij het ziekenhuis voor nader onderzoek.

Problemen

Volgens de producent gaat het om twee typen kunstheupen die na juli 2003 op de markt kwamen. Patiënten die na die datum een heupoperatie ondergingen, hebben soms last van zwellingen, pijn en problemen met lopen, meldt DuPuy op zijn website. In 12 tot 13 procent van de gevallen moet de kunstheup al binnen vijf jaar worden vervangen.

Defecten

De producent ontdekte de problemen met de heupen in Groot-Brittannië en Australië. Als na onderzoek blijkt dat de kunstheup inderdaad defecten vertoont, moet de drager opnieuw een operatie ondergaan. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Hip Recall

3 augustus 2011

Thanks for the great idea.

Top