ACTUEEL

RVZ: Toezicht op specialisten moet beter

Ziekenhuisdirecties moeten meer te zeggen krijgen over medisch specialisten. Aan de raden van toezicht, die de directies controleren, moeten meer eisen worden gesteld. Dat adviseert de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een rapport dat dinsdag wordt gepresenteerd.

Publieke Kamer

De raad vindt ook dat patiënten meer mogelijkheden moeten krijgen om hun recht te halen als ze de dupe zijn van falend ziekenhuisbestuur. Voorzitter Rien Meijerink van de RVZ pleit voor de komst van een Publieke Kamer, te vergelijken met een Ondernemingskamer, waar patiënten bij de rechter kunnen aankloppen voor steun.

Visitatierapporten

Volgens de RVZ hebben medisch specialisten te veel macht binnen ziekenhuisorganisaties. Specialisten controleren via eigen commissies elkaars functioneren, maar de ziekenhuisdirectie krijgt vaak geen inzicht in de rapportages. Voorzitter Meijerink vindt dat de artsen gedwongen moeten kunnen worden de rapportages af te staan aan de leiding van het ziekenhuis. Die moet dan kunnen optreden tegen dokters die slecht werk leveren.

Juridische status

Rien Meijerink vindt dat de machtige positie van specialisten moet worden gebroken. De RVZ stelt daarom voor om de juridische status van de Orde van Medisch Specialisten zodanig te wijzigen dat de Orde dwingende voorschriften kan uitvaardigen. Zo kan worden afgedwongen dat visitatierapporten ook aan de directies van instellingen worden gestuurd en maatregelen kunnen worden getroffen voor slecht functionerende specialisten. Nu krijgen directies van zorginstellingen visitatierapporten van controlerende collega-specialisten vaak niet te zien. Directies die deze inzage toch opeisen, komen nogal eens in conflict met de specialisten.

Limiet bijbanen

De Raad voor de Volksgezondheid wil met de maatregelen het toezicht op de zorg professionaliseren. Toezicht houden is serieus werk en 'niet een soort erebaan', vindt de RVZ, die daarom ook adviseert dat leden van de toezichtsraad maximaal vijf bijbanen mogen hebben. 

Interview Klink, Meijerink en Van der Meeren

Beluister de uitzending van BNR Nieuwsradio van dinsdag. Hierin geven Rien Meijerink en minister Klink hun visie op het rapport van de RVZ en de adviezen. Verder geeft Wim van der Meeren, vice-voorzitter van de NVZ, zijn reactie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top