ACTUEEL

Duits OM onderzoekt Nederlandse stamcelspecialist

De Duitse stamcelkliniek van de Nederlander Kees Kleinbloesem is in opspraak geraakt na het overlijden van een anderhalf jaar oud kind. Het Duitse Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar de arts die de operatie uitvoerde. Dat meldt Radio Nederland Wereldomroep (RNW).

Injectie met stamcellen

Volgens RNW onderzoekt het Duitse OM de dood van een Roemeense baby. Het kind overleed in augustus overleed na behandeling in de kliniek van Kleinbloesem. Waar het kind aan leed is volgens RNW onduidelijk. Volgens RNW is wel duidelijk dat de baby is overleden na een injectie met stamcellen in de hersenen. Bij een andere jonge patiënt, een tienjarige jongen uit Azerbeidzjan, traden na net zo'n behandeling zulke ernstige complicaties op dat hij het maar net overleefde. Het kind is nu ernstiger gehandicapt dan vóór de behandeling. De familie van die jongen heeft een rechtszaak aangespannen tegen de kliniek.

Navelstrengbloed

De kliniek, XCell-Center, met vestigingen in Keulen en Düsseldorf, is een initiatief van de Nederlandse farmacoloog Kleinbloesem. Kleinbloesem is ook de man achter het bedrijf Cells4Health. Dat is in Nederland gevestigd en is gespecialiseerd in het afnemen van navelstrengbloed bij pasgeboren baby's. Daaruit worden stamcellen geïsoleerd, die worden opgeslagen en vermeerderd.

Omstreden

Stamceltherapie staat nog in de kinderschoenen. De behandeling is zeer omstreden. Daarom zijn behandelingen zoals die door XCell-Center worden uitgevoerd, in veel landen verboden. Zo ook in Nederland, waar stamceltherapie alleen als experiment mag worden uitgevoerd bij academische centra en bij het Nederlands Kanker Instituut. Volgens de gezondheidsautoriteiten zijn er aan de behandeling grote risico's verbonden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top