ACTUEEL

Patiënt legt ernstige medische blunder vast met camera

In Engeland is grote beroering ontstaan over een blunderende thuisverpleegster die per ongeluk het beademingstoestel van een verlamde patiënt afzette. De 37-jarige Jamie Merrett liep hersenschade op, omdat hij door de fout twintig minuten geen zuurstof kreeg. Hij kon pas met behulp van toegesnelde ambulanciers gereanimeerd worden.

Bewakingscamera

Het incident werd vastgelegd door een bewakingscamera die de man had laten installeren, omdat hij bezorgd was over de kwaliteit van de medische zorg die hij kreeg en hij zijn thuisverpleegster niet vertrouwde. De BBC heeft maandag de beelden van de blunder uitgezonden.

Videobeelden

Op de videobeelden is te zien hoe de verpleegkundige de ventilator uitschakelt en vervolgens veel moeite heeft om de man weer bij te brengen. Het duurde 21 minuten voordat de machine weer kon worden ingeschakeld.

Onherstelbare schade

De Brit raakte in 2002 vanaf zijn nek verlamd bij een auto-ongeluk. Ondanks zijn handicap was hij in staat in een rolstoel te rijden en met een speciaal computerprogramma op stemgeluid werken. Na de medische blunder en de daardoor opgelopen hersenschade is het begrip van de man gedaald tot het niveau van een kind, terwijl hij daarvoor juist heel slim was, aldus zijn zus.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

26 oktober 2010

Oproep: leg operaties vast via camera-opnamen en stel de beelden zonder uitstel ter beschikking van de patient/familie.

Dit is gelijk te stellen aan het principe van de blackbox in de luchtvaart. Gebeurtenisssen kunnen niet meer verzwegen worden èn er kan van geleerd worden.

Vertel en Herstel, Registreer en Leer zijn de centrale thema's van SIN-NL: www.sin-nl.org

En...schrijf gewoon medische fouten, ipv blunders of missers.

Blunders populariseren en bagataliseren de ernst en de gevolgen van de foutieve medische handeling.

Per dag overlijden circa 20 personen en worden circa 20 personen invalide door medische fouten in ziekenhuizen in Nederland: cijfers goedgekeurd door de Europese Commissie, 15-12-2008.

Top