ACTUEEL

Eijkman Medaille voor onderzoek Artsen zonder Grenzen

Koert Ritmeijer van Artsen zonder Grenzen krijgt de Eijkman Medaille toegekend voor zijn onderzoek naar de bestrijding van kala-azar (viscerale leishmaniasis). Deze medaille is dé Nederlandse prijs op het gebied van de tropische geneeskunde. De prijs wordt hem donderdag uitgereikt in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT).

Vergeten tropische ziekte

Kala-azar is een vergeten tropische ziekte die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie jaarlijks 51.000 dodelijke slachtoffers maakt. De ziekte wordt verspreid door de zandvlieg en tast het immuunsysteem aan. Zonder behandeling leidt de ziekte in alle gevallen binnen een paar maanden tot de dood. Kala-azar komt vooral voor in Sudan, Ethiopië, India, Bangladesh en Brazilië.

Koert Ritmeijer

Koert Ritmeijer is hoofd van de medische adviseurs van Artsen zonder Grenzen en onderzoeker. Hij werkt sinds 1989 bij de organisatie en richtte zich vanaf zijn missie in Sudan in 1995 op kala-azar. In 2006 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op de bestrijding van de ziekte.

Eenvoudiger genezen

"Artsen zonder Grenzen is een cruciale factor geweest is de ontwikkeling van diagnose en medicatie tegen de ziekte", zegt Ritmeijer. "Vijftien jaar geleden kon de ziekte alleen worden vastgesteld in een ziekenhuis en was de enige behandeling een injectiekuur van dertig dagen met zware bijwerkingen. Dankzij ons onderzoek en lobby bij de farmaceutische industrie kan de ziekte nu eenvoudig in een gezondheidspost worden vastgesteld en met een kortere behandeling worden genezen."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top