ACTUEEL

Overlevingskans lymfeklierkanker verschilt per land

Amerikaanse ouderen met lymfeklierkanker hebben betere overlevingskansen dan in Europese leeftijdsgenoten. Dat concludeert onderzoeker Saskia van de Schans van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum in een studie waarop ze donderdag promoveert.

Driekwart

In Amerika is vijf jaar na diagnose bijna driekwart van de patiënten tussen de 55 en 64 jaar nog in leven. In West-Europa is dat 65 procent, en in Centraal-Europa vijftig procent. Als het om oudere patiënten gaat, tussen de 65 en 74 jaar, zijn de verschillen tussen de drie gebieden nog groter. Volgens de promovenda zou het verschil verklaard kunnen worden door de inzet van nieuwe medicijnen en beschikbare budgetten. Ook zou het kunnen zijn dat de ziekte verschillend wordt geregistreerd. Ze pleit voor vervolgonderzoek.

Overlevingskansen

Ondanks de verschillen zijn de overlevingskansen van mensen met lymfeklierkanker de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen, constateert Van de Schans. De afgelopen twintig jaar is de overlevingskans met negen procent gestegen. Die verbetering komt waarschijnlijk door de introductie van nieuwe en effectieve medicijnen. Jaarlijks komen er ongeveer 3500 nieuwe patiënten bij. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top