ACTUEEL

COPD-patiënt is vaak werkloos

Drie van de vijf mensen met de longaandoening COPD zitten zonder werk, zo blijkt uit cijfers van het onderzoeksinstituut NIVEL die donderdag bekend werden. De belangrijkste reden om te stoppen met werken (70 procent) is de ziekte, waarbij het ademen steeds moeilijker wordt.

Problemen met werk

Volgens het Astma Fonds kampen in Nederland ongeveer 320.000 mensen met de longziekte en lopen nog eens 300.000 mensen een groot risico de aandoening te krijgen. In het NIVEL-onderzoek gaven bijna alle COPD-patiënten met een baan aan dat ze in hun werk problemen hebben door de aandoening.

NIVEL-cijfers

Volgens de cijfers van het NIVEL heeft 42 procent van de mensen met COPD een betaalde baan. Van de patiënten zonder werk heeft 79 procent in het verleden wel een baan gehad.

Online-test

Het Astma Fonds heeft vanaf 1 november op internet een test waar mensen kunnen zien wat hun risico is om de aandoening te krijgen. Directeur Michael Rutgers: “COPD moet je zo vroeg mogelijk opsporen. Mensen gaan nu vaak te laat naar de huisarts, omdat ze langzaam wennen aan hun klachten.” (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top