ACTUEEL

ActiZ hekelt marktregels NMa in thuiszorg

Concurrentieregels die gelden voor een gewone markt kun je niet zomaar op de zorg toepassen, omdat dat geen gewone markt is. Dit stelt ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, als reactie op het bericht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over lopende en nieuwe boetebesluiten in de thuiszorg.

De NMa kondigde woensdag aan raden van toezicht van thuiszorgorganisaties extra te gaan wijzen op hun verantwoordelijkheden bij de naleving van de Mededingingswet.

Aanpassen mededingingsregels

ActiZ pleit voor aangepaste mededingingsregels voor de zorg. Zij wil op de eerste plaats de ketenzorg voor de cliënt borgen in de toekomst. Volgens ActiZ bestaat al jaren onduidelijkheid over wat wel en niet mag volgens de mededingingswet. Enerzijds stimuleren het ministerie van VWS en de zorgverzekeraars ketensamenwerking. De cliënt wordt hierdoor bijvoorbeeld sneller en efficiënter geholpen als hij een overstap maakt van de ene naar de andere zorgverlener. Anderzijds merkt de NMa samenwerking al snel aan als verdacht van concurrentiebeperking, vindt ActiZ. “Deze tegenstrijdigheid en het risico op boetes van miljoenen euro’s hebben een verlammend effect op de juist zo belangrijke en door iedereen gewenste samenwerking in de zorg”, stelt ActiZ.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top