Finance

Zorgpremies 2011 stijgen met 10 procent

De basispremie stijgt in 2011 met gemiddeld 10 procent. Ook de premies voor de aanvullende zorgverzekeringen gaan met 10 procent omhoog. Nederlanders verwachten echter dat de basisverzekering met slechts 6 procent zal stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingssite voor verzekeringen Verzekeringssite.nl, uitgevoerd door TNS NIPO.

Tekort in Zorgverzekeringsfonds

Dit is de grootste stijging sinds de invoering van het nieuwe Zorgstelsel in 2006.  De stijging in 2011 betekent dat een gezin jaarlijst zo’n 250 euro duurder uit is voor de zorgverzekering. Voornaamste oorzaak is het tekort van 3,4 miljard euro in het Zorgverzekeringsfonds van de overheid. “De afgelopen jaren kwamen de ramingen van de overheid niet overeen met de werkelijke kosten in de zorg. Die waren veel hoger. Om het tekort weg te werken, verlaagt de overheid in 2011 de bijdrage, die alle zorgverzekeraars uit het Zorgverzekeringsfonds krijgen. Met als directe gevolg dat de premies voor de zorgverzekering harder stijgen dan ooit tevoren”, verklaart Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl.

Verwachte stijging

Volgens TNS NIPO verwacht 78 procent van de Nederlanders dat de basispremie minder dan 10 procent zal stijgen. Gemiddeld schatten zij de verhoging op 5,7 procent. De onderzoekers verwachten van zorgverzekeraar veranderen, omdat velen onaangenaam verrast zullen zijn door hun nieuwe premie. Door te switchen kunnen zij honderden euro’s per jaar besparen, aldus Hordijk.

CZ maakt premie 2011 bekend

CZ maakte donderdag als eerste grote zorgverzekeraar haar premies voor 2011 bekend. Naar verwachting volgen ook Achmea, Agis, Menzis en VGZ snel. Gezamenlijk hebben deze vijf maatschappijen negentig procent van de markt in handen. Hordijk: “Op basis van de eerste premies die bekend zijn, verwachten wij dat zorgverzekeraars de prijs voor een basisverzekering met gemiddeld 10 procent zullen verhogen.”

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

10 november 2010

Volgens TNS NIPO verwacht 78 procent van de Nederlanders dat de basispremie minder dan 10 procent zal stijgen.

Anonym

10 november 2010

CZ maakte donderdag als eerste grote zorgverzekeraar haar premies voor 2011 bekend, voor meer nieuws kijk op http://www.overstapnieuws.nl/

COHENAdrienne

7 augustus 2011

If you want to buy real estate, you would have to receive the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/home-loans">home loans</a>. Furthermore, my sister all the time uses a college loan, which occurs to be really fast.

Top