ACTUEEL

Diagnose bij kanker kan veel sneller

In vrijwel alle gevallen kan binnen vijf dagen vast gesteld worden of een patiënt kanker heeft. Omdat patiënten nu vaak onnodig lang in onzekerheid verkeren, heeft de Stichting Alpe d’Huzes de taskforce “Wachten is geen optie” opgericht.

Kans op overleving

 "We hopen dat sneldiagnose de drempel verlaagt om met bepaalde symptomen naar de dokter te gaan”, licht Femke Welles van KWF Kankerbestrijding, dat het initiatief steunt, toe. “Men hoeft dan immers niet meer weken in onzekerheid te zitten. Hoe eerder kanker wordt ontdekt, des te groter is de kans op overleving en een minder ingrijpende behandeling.”

Bundelen

Drie ziekenhuizen hebben hun medewerking toegezegd aan het initiatief voor sneldiagnose. Dit zijn het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam, het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie UMC St Radboud in Nijmegen. Zij gaan in eerste instantie hun kennis bundelen en delen. Ook optimaliseren ze hun interne processen. Het doel is om binnen een jaar het gros van de nieuwe kankerpatiënten binnen één dag uitsluitsel te geven over hun ziekte en de behandelmogelijkheden. Voor de overige patiënten moet dat binnen maximaal vijf werkdagen liggen.

‘Geen excuus’

De taskforce staat onder leiding van hoogleraar bedrijfsprocessen Bert Kersten van Nyenrode. Volgens Kersten is er voor ziekenhuizen “geen excuus om niet aan sneldiagnose te doen”. Kersten: “We zien als hoogleraren bedrijfsprocessen en oncologie geen onoverkomelijke obstakels.” “Dit is in het belang van de patiënt. Een aantal ziekenhuizen in Nederland is al heel proactief met het maken van snelle diagnoses”, stelt ambassadeur Peter Kapitein van Alpe d’HuZes. “Met deze krachtenbundeling willen we ervoor zorgen dat deze sneldiagnose op alle vormen van kanker toegepast wordt. Instellingen die zich willen aansluiten, zijn van harte welkom.”

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Schipper

28 oktober 2010

Vorig jaar ging ik voor een algehele gezondheidstest naar de dokter ,3 dagen later is er biopsie gedaan en weer een week later een dikke darmoperatie. Daarna volgde chemo en later ook bestralingen en nu ben ik schoon. Dit kan in Zuid-Afrika ,waarom niet in Nederland ?

Schipper

28 oktober 2010

Vorig jaar ging ik voor een algehele gezondheidstest naar de dokter ,3 dagen later is er biopsie gedaan en weer een week later een dikke darmoperatie. Daarna volgde chemo en later ook bestralingen en nu ben ik schoon. Dit kan in Zuid-Afrika ,waarom niet in Nederland ? Zijn de ziekenhuizen te groot ?

Anonym

29 oktober 2010

Bij mijn vader is dit jaar voor de derde keer kanker geconstateerd. Na darmkanker en leverkanker nu prostaatkanker.De eerste twee zijn langer dan 5 jaar geleden en succesvol geopereerd. Na de diagnose prostaatkanker die enkele maanden heeft geduurd, heeft het nog eens 3 tot 4 maanden geduurd voor behandeling mogelijk was. Zonder druk uit te voeren had het veel langer geduurd. Ik begrijp dat in dit geval de waarschijnlijkheid van uitzaaiing niet groot was (echter niet uit te sluiten).Dit Neemt niet weg dat uitstel die waarschijnlijkheid alleen maar vergroot. Voor de patient zeer onplezierig kan ik u melden. Inmiddels is hij weer succesvol geholpen. Graag ondersteun ik de actie van Alpe d’HuZes waarbij ik aanteken dat snel behandeling de volgende stap zou moeten zijn.

Veel succes met dit mooi initiatief.

NETTIE19FROST

23 juli 2011

It is perfect that people are able to get the <a href=\"http://bestfinance-blog.com/topics/mortgage-loans\">mortgage loans</a> moreover, that opens up new chances.

Top