ACTUEEL

Agis stopt met voorkeursziekenhuizen borstkankerzorg

Zorgverzekeraar Agis ziet voor 2011 af van voorkeursziekenhuizen voor borstkankerzorg. De gegevens die ziekenhuizen hebben aangeleverd, zijn niet betrouwbaar genoeg. Dat meldt Zorgvisie.

Voorkeursziekenhuis

Een voorkeursziekenhuis krijgt ondersteunende promotie van de zorgverzekeraar. Zo adviseert Agis de huisartsen vaker naar zo’n ziekenhuis te verwijzen en krijgen patiënten hun eigen risico kwijtgescholden. Agis startte zes jaar geleden met voorkeursziekenhuizen voor drie behandelingen. Drie jaar geleden waren dit er zes. Nu zijn er nog slechts tweevoorkeursziekenhuizen over.

Benchmark

In regio Amsterdam kwam vorig jaar het Slotervaartziekenhuis als beste uit de bus, die daarmee het gerenommeerde oncologisch centrum Antoni van Leeuwenhoek/NKI achter zich liet. Het ziekenhuis had alle indicatoren voor de benchmark goed aangeleverd, maar hun wachtlijst is langer dan gemiddeld, verklaart executive manager tweede lijn Marja Sleeuwenhoek tegen Zorgvisie.

Eigen set indicatoren

Het AvL is niet onder de indruk van deze beoordeling door Agis. “Zorgverzekeraars Nederland heeft met de koepels van zorgaanbieders afspraken gemaakt welke gegevens we precies aanleveren. Agis heeft daarnaast een eigen set indicatoren gemaakt en daar doen wij niet aan mee. We willen niet meewerken aan de marketing van zorgverzekeraars”, zegt Hans Schoo, manager zorg en bedrijfsvoering.

Bestuurder Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis betreurt het niet dat Agis stopt met de borstkankerlijst. “Ik vind het beter dat ze eerst goed kijken naar de wijze waarop ze tot een kwaliteitsoordeel komen. Daar wil ik graag mijn voorkeurspositie voor opgeven.”

Betrouwbare indicatoren

Volgens Sleeuwenhoek blijkt het ontzettend moeilijk om betrouwbare indicatoren op te stellen. “Eerst dachten we dat de vijfjaars recidive, het percentage vrouwen bij wie de kanker na vijf jaar is teruggekomen, een hele goede indicator was. Totdat we vorig jaar van veertig ziekenhuizen een percentage terugkregen van nul procent. Dat kan nooit kloppen.” De enige indicator is volgens zorgverzekeraars en ziekenhuizen de vijfjaars-overlevingskans. zorginstelling houden deze cijfers voor zichzelf en stellen ze zeker niet beschikbaar aan zorgverzekeraars.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

16 november 2010

<a href=http://www.dosisdeinnovacion.com.ar/red/pg/profile/datingmay>dating ex show treme</a>

<a href=http://www.dosisdeinnovacion.com.ar/red/pg/profile/datingmos>3 adult dating service</a>

<a href=http://www.dosisdeinnovacion.com.ar/red/pg/profile/datingsexwea>over 40s dating</a>

<a href=http://www.dosisdeinnovacion.com.ar/red/pg/profile/datingsexoth>dating in kharkov ukraine</a>

<a href=http://www.dosisdeinnovacion.com.ar/red/pg/profile/datingsexsol>ben affleck and jennifer garner dating</a>

Evans24Grace

6 januari 2012

I received my first <a href="http://goodfinance-blog.com">loan</a> when I was a teenager and this aided me a lot. But, I require the secured loan again.

Top