Finance

Sneltest MRSA kan kosten besparen

Door inzet van een sneltest voor MRSA kunnen kosten bespaard worden. Dat stelt internist-infectioloog Marjan Wassenberg van het UMC Utrecht op basis van haar promotieonderzoek.

Uit het onderzoek van Wassenberg blijkt dat door het gebruik van de zogenaamde homogene agarplaten-sneltest, een kweekmethode in het lab, de ligduur in isolatie van patiënten kan worden verkort. In combinatie met de relatief lage prijs van de test, kunnen daarmee kosten worden bespaard.

Snel zekerheid

Volgens Wassenberg geeft de ‘homogene agar’ binnen 32 uur uitsluitsel. Dit terwijl patiënten die verdacht worden van een MRSA-besmetting nu meestal enkele dagen in isolatie worden verpleegd.

PCR te duur

Wassenberg onderzocht ook het gebruik van de PCR-methodiek. Omdat deze test zelf relatief duur is, gaan de totale kosten niet omlaag. Mogelijk verandert dit in de toekomst als de PCR-test voor meer doeleinden wordt ingezet.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

O'Guilvy

15 november 2010

Ik vraag me af of er wel eens een goede kosten-baten analyse is gemaakt van preventief onderzoek. Voorkomen is beter dan genezen en kan kosten technisch mogelijk ook behoorlijk positief uitvallen. Er zijn natuulijk allerlei gradaties in te onderkennen en ik denk dat we daar in NL heen moeten.

Top