Finance

Van Boxtel: 'Inkomensafhankelijke zorgpremie omhoog'

  • Onbekend
  • 3 november 2010
  • 1739 keer gelezen
  • 3 reacties

De inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor de zorgverzekering moet voor hogere inkomens worden verhoogd. Dat zei Roger van Boxtel, topman van zorgverzekeraar Menzis woensdag in het ochtendprogramma van WNL.

De bijdrage wordt nu berekend over inkomens tot een maximum ruim 33.000 euro. Als het aan Van Boxtel ligt gaat dat maximum omhoog. Volgens Van Boxtel zijn de verhoudingen zoek. Iemand die 10.000 euro per maand verdient, betaalt maar 70 euro premie meer dan iemand die rond moet komen van 2300 euro per maand. Als de hogere inkomens meer eigen bijdrage betalen, kunnen de lagere inkomens worden ontzien, luidt zijn redenering.

Premiestijging onvermijdelijk

Van Boxtel zei verder dat premiestijgingen de komende jaren onvermijdelijk zijn. In Buitenhof zei Van Boxtel eerder dit jaar al ongeveer hetzelfde. Hij pleitte toen ook voor het verhogen van het eigen risico en het beperken van de zorgtoeslag. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

3 november 2010

Slecht idee. Nog even en dan wordt de prijs van bijvoorbeeld brood en andere artikelen afhankelijk van je inkomen. Kan half Nederland proletarisch gaan winkelen...dacht het niet.

Anonym

4 november 2010

Lijkt mij een heel goed idee!

wansink

5 november 2010

Van Boxtel legt een bom onder het zorgstelsel. Elke Nederlander die iets meer verdient, betaalt al extra belasting en vaak een hoger eigen risico. Een ondernemer draait zelf op voor de werkgeversbijdrage ziektekosten en de awbz-premie. De meeste werknemers hebben het goed: hun baas betaalt mee. En wie minder verdient dan zo’n 32.000 euro per jaar, krijgt zorgtoeslag. De kracht van het zorgstelsel is de solidariteitsgedachte. Die valt niet oneindige op te rekken.

Top