ACTUEEL

Rechter kent RdGG geen nadeelcompensatie toe

De Nederlandse Staat hoeft het Reinier de Graaf Gasthuis geen 33 miljoen euro aan compensatie te betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

Verbouwing

Het Reinier de Graaf Gasthuis wilde met een kort geding een schadeclaim afdwingen.  Het ziekenhuis in Delft zegt in grote financiële problemen geraakt te zijn door nieuwe regels op het gebied van nieuwbouw. Het ziekenhuis had net vergevorderde verbouwingsplannen toen de regels enkele jaren geleden werden veranderd. Deze verandering noopte het ziekenhuis tot het ontwikkelen van een nieuw plan, terwijl er in het kader van het oude plan al voor  16,5 miljoen euro  aan kosten was gemaakt. Daarnaast is het volgens het ziekenhuis niet langer mogelijk om zonder tijdelijke renovatie naar de nieuwbouw over te stappen. De noodzakelijke renovatie kost het ziekenhuis nog eens 15 tot 21 miljoen euro.

Onrendabele top

Het ziekenhuis betoogt tevens dat het door de snelle overgang naar het nieuwe bouwregime, waarin ziekenhuizen geacht worden een deel van de kapitaalkosten voor nieuwbouw zelf bij elkaar te sparen, niet de tijd heeft gehad om de vermogenspositie te verstevigen. Deze omstandigheid treft het ziekenhuis hard , omdat de exploitatiekosten van nieuwbouw juist de eerste jaren bovenproportioneel hoog zijn. Volgens het ziekenhuis is de schade als gevolg van deze ‘onrendabele top’ 14 tot 31 miljoen euro.

Zorgvuldig

De rechtbank in Den Haag wijst de schadeclaim van het Reinier de Graaf af. Volgens de rechtbank heeft de minister bij de introductie van het nieuwe bouwregime zorgvuldig gehandeld. Bovendien vindt de rechter dat het ziekenhuis met de huidige gemeenschappelijke regeling voor nadeelcompensatie vooralsnog voldoende wordt gecompenseerd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top