ACTUEEL

Minister breekt lans voor ziekenhuis Walcheren

Minister Schippers van Volksgezondheid dringt er bij de Admiraal de Ruyter Ziekenhuizen op aan om een volwaardig ziekenhuis op Walcheren in stand te houden. Dit blijkt uit haar antwoord op Kamervragen van GroenLinks.

Business case

In haar brief laat Schippers weten dat ze het ADRZ heeft gevraagd om een business case te ontwikkelen rond een klein volwaardig ziekenhuis op Walcheren, waarbij ze duidelijk aangeeft dat deze optie haar voorkeur heeft. Met haar verzoek breekt Schippers met de lijn van haar voorganger Klink. Deze stelde dat hij als minister weinig andere sturingsmogelijkheden had dan de minimale aanrijdtijden voor spoedeisende hulp.

Strakker fusiebeleid

Schippers noemt de plannen om delen van de ziekenhuiszorg in Zeeland te concentreren betreurenswaardig.  Hierbij gaat het met name om hoogwaardige intensive care-functies. De ADRZ wil deze IC-functies op de locatie Goes onder brengen, hetgeen tot een storm van protest heeft geleid bij de bevolking en bestuurders in Vlissingen en Middelburg. “In de afgelopen jaren is een proces in gang gezet dat heeft geleid tot meer fusies tussen ziekenhuizen”, aldus Schippers. “De huidige situatie in Noord en Midden Zeeland is hiervan het gevolg. Ik betreur dit. In het Regeerakkoord zijn er dan ook maatregelen aangekondigd voor een strakker fusiebeleid.”

4 Reacties

om een reactie achter te laten

jacco

3 november 2010

dit is een typische vvd reactie, bang voor stemmen verlies, net als het cda dat het ziekenhuis in de polder niet durfde te sluiten, terwijl er juist adviezen zijn binnengekomen om in nederland naar 60 goede ziekenhuizen te gaan, dus minister dank, maar we hebben er niks aan. neem nu eens besluiten over ziekenhuizen, en sluit de kliniek en zorg voor uitstekende poliklinieken.

tjark reininga

4 november 2010

hoe prettig ook voor Walcheren, het is wel een merkwaardig besluit, dat hoe dan ook consequenties zal hebben voor de situatie in andere delen van het land (ik denk met name aan Groningen, Friesland en Limburg), waar fusie- en samenwerkingsprojecten door de financiële omstandigheden werden afgedwongen, waardoor het belang van de bereikbaarheid van zorg duidelijk in het gedrang zou komen. het wordt interessant of de minister ook het budget zal vinden om deze lijn vol te houden. daarmee staat het bezuinigingsbeleid van het kabinet Rutte op de helling.

Anonym

5 november 2010

Voor de eerdere reaguurders ter informatie. Het gaat de Zeeuwen op Walcheren er niet om dat ze geen fusie willen. Daarvan is de noodzaak duidelijk.Het is alleen totaal onbegrijpelijk voor de Walchenaren dat je het hoofdziekenhuis plaatst in een demografisch gezien decentraal stadje met 27.000 inwoners en niet in de agglomeratie van ca. 90.000 inwoners (Middelburg/Vlissingen).Dat is een essentieel verschil met de andere landelijke fusies.

info@fotografieduna.nl

5 november 2010

hallo Wieny, Chris,ws wist je dit allang, maar toch..groetjes Marian

Top