ACTUEEL

Schaf de uurtarieven af

Laat ziekenhuisbestuurders zelf uitmaken wie ze voor welke taak willen inzetten en tegen welke prijs ze dit willen doen. Bestuurders zullen kiezen voor de beste prijs-kwaliteitverhouding en dat zullen patiënten ook doen. Mijn voorstel: schaf de uurtarieven af en reken een tarief voor de hele DBC.

Lagere rekening?

De Volkskrant van zaterdag 30 oktober kopte: “geen arts, dan ook een lager tarief”.  Het Medisch Centrum Haaglanden pleit voor een lager tarief als de patiënt door een verpleegkundig specialist wordt geholpen. Ze zeggen dat ze een aantal verpleegkundig specialisten op de afdeling hebben lopen, maar dat ze geen lagere rekening mogen sturen als er geen arts aan het bed heeft gestaan.

Meer tijd

De vraag rijst natuurlijk waarom ze dit zouden willen. Waarom zou het Medisch Centrum Haaglanden een lagere rekening willen sturen? Is er minder tijd in gestoken of is de kwaliteit minder? En als dit zo zou zijn, waarom kiest dit ziekenhuis daar dan voor? Niets blijkt echter minder waar! De kwaliteit die verpleegkundig specialisten leveren is even goed of beter en meestal trekken de verpleegkundigen meer tijd uit voor patiënten dan artsen. De tarieven zouden dus eigenlijk hoger moeten zijn en dat is nu precies wat we niet willen.

Zelf uitmaken

Waarom gaan we niet over op integrale bekostiging in plaats van functiebekostiging? Waarom niet een tarief voor de totale DBC en de uurtarieven loslaten. Laat ziekenhuisbestuurders zelf uitmaken wie ze voor welke taak willen inzetten en tegen welke prijs ze dit willen doen. Bestuurders zullen kiezen voor de beste prijs-kwaliteitverhouding en dat zullen patiënten ook doen.

De rekening

Het artikel in de Volkskrant eindigt met:  “elke patiënt die bij ons is geweest krijgt dezelfde hoge rekening. Ook als een verpleegkundige alleen maar een kraaltje uit je neus heeft gepeuterd, en dat moet volgens hen dus anders kunnen”. Ik hoop niet dat ze bedoelen dat het kraaltje dat door de arts uit de neus is gepeuterd een duurder kraaltje wordt en dat patiënten verschillende rekeningen krijgen, afhankelijk van de neuspeuterspecialist. Ik hoop eigenlijk dat patiënten een rekening krijgen die recht doet aan de kwaliteit die is geleverd, of dit nu door een verpleegkundige, een medisch specialist of iemand anders is gedaan.

Hoge eisen

Nederland moet kiezen voor betaling voor kwaliteit! Aan de kwaliteit mag men eisen stellen, hele hoge zelfs!  De vraag wie de kwaliteit tegen de beste prijs kan leveren in de zorg moeten we durven overlaten aan de zorgverzekeraars en aan het management van de zorginstellingen. Daar wordt de zorg misschien niet direct goedkoper van, maar wel een stuk beter en doelmatiger.

Marian Kaljouw
Voorzitter V&VN

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Hasekamp

4 november 2010

Marian,

Heldere boodschap, volledig mee eens.

Pieter Hasekamp

Bas Leerink

4 november 2010

Prima voorstel, steunen wij volmondig.

Bas

Taz

7 november 2010

Slecht verhaal.

Is dit verhaal nu niet juist het probleem?

Managers en verzekeraars bepalen wat goed is?

Er is er maar 1 die kan bepalen wat goed is, en dat is de professionele hulpverlener zelf. Die ziet de patient, die heeft geleerd wat te doen, die ziet ook als het in een specifiek geval toch anders moet.Derhalve:

Haal 2 lagen management weg: bezuiniging doelstelling meteen gehaald.

Laat verzekeraars doen waarvoor ze zijn: risico's verzekeren.

Geef de professionals zelf verantwoordelijkheid.

WootenRachel

10 augustus 2011

One acknowledges that today's life is not cheap, however some people require cash for different things and not every man gets enough cash. Therefore to receive good <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/home-loans">home loans</a> or collateral loan will be a right solution.

write my essay

27 oktober 2012

You never knew how to buy professional essays. In this case look here and our company will deliver You expert essays writing.

Top